Мощни магнитни бури ще ни ударят през юни

Според изчисленията на физиците най-мощните магнитни бури се очакват на 16 юни.

Късно снощи Земята беше обхваната от магнитни бури. Към момента те са леки, но се очаква в следващите няколко дни да станат по-силни, съобщават Центъра за прогнози на космическото време на Националното управление за океанология и атмосферни изследвания в САЩ.

Слънчево изригванe е било регистрирано снощи в 21 часа българско време. Ако е насочено към Земята, след ден-два в земната магнитосфера могат да се получат смущения.

Руската обсерватория за рентгенова астрономия потвърди предстоящите магнитни бури:
Магнитни бури от 31 май до 19 юни 2017

10 Юни, 2017 – геомагнитни смущения

11-ти юни 2017 – геомагнитни смущения

15-ти юни 2017 – геомагнитни смущения

16-ти Юни 2017 – геомагнитни бури на ниво G1 (второстепенен)

17 Юни, 2017 – геомагнитни смущения
Магнитните бури могат да предизвикат учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт. Причината е в настъпващите смущения в провеждането на електрическите импулси към сърцето.
Магнитните бури нарушават не само кръвообръщенеито, но и мозъчното оросяване, тъй като концентрацията на кислород във въздуха рязко спада и настъпва т.нар. кислороден глад, откъдето възникват едни от най-често срещаните симптоми, резултат от слънчевите изригвания – промяна на настроението, умора, главоболие, световъртеж, замаяност, загуба на равновесие, припадъци. Възможно е да изпаднете в стресово състояние, тревога, депресия, да ви се плаче без видима причина, самочувствието ви може драстично да спадне, да сте изнервени, агресивни и предразположени към конфликти с околните.


image0 (9K)