„Моят дядо е воювал против фашизма“. Защо бяха арестувани десетки руснаци на 9 май

Жена стои в центъра на руски провинциален град и държи плакат със снимка на покойния ѝ дядо, който е ветеран от войната. Това се случва навръх Деня на победата – 9 май, когато Русия чества 77-годишнината от капитулацията на нацистка Германия.

Жената е арестувана от полицията, въпреки че привидно на плаката не е изобразено нищо провокативно за властта в Кремъл по повод войната в Украйна. На него пише: „Моят дядо е воювал против фашизма“.

Юлия Самоилова от Уфа, столица на руската република Башкортостан, е една от десетките задържани руснаци в деня, когато цяла Европа отбелязва годишнината от края на Втората световна война. Повечето от арестуваните са от столицата Москва и Санкт Петербург, но подобни случаи има и в много други градове на Руската федерация.

Малка група от мирни протестиращи в Екатеринбург, например, са обвинени в „дискредитиране на въоръжените сили“, защото са пускали хартиени лебеди в река Исет. Това е формулировката, по която Кремъл преследва антивоенни демонстранти от началото на непредизвиканата си инвазия в Украйна на 24 февруари.

В Москва пък е задържан мъж, който държи плакат с надпис: „Арестувай ме, Русия. Не ме интересува“. Подобен е случаят на мъж от Новосибирск, който е отведен от местната полиция защото е държал снимка на ветеран от Червената армия, придружена от надпис: „Срам ме е от вас, внуци“.

Владирмир Салтевски държи своя плакад с надпис: "Срам ме е от вас, внуци"


Владирмир Салтевски държи своя плакад с надпис: „Срам ме е от вас, внуци“

„Направих го за себе си. Разбирам, че не мога сам да променя ситуацията в тази държава. Но поне няма да се срамувам, че мълча в този момент. Няма да се срамувам да гледам децата си в очите“, коментира задържаният Владимир Салтевски пред телевизия Current Time.

OVD-Info преброи поне 125 задържани

Според OVD-Info, независима група, която наблюдава политическите репресии в Русия, задържаните на 9 май са поне 125-ма души.

По време на управлението на Владимир Путин честванията на Деня на победата бяха превърнати в силно милитаризирани, свръхпатриотични демонстрации в памет на съветския принос към победата над нацистка Германия.

На този фон OVD-Info съобщава, че 82-ма души са били задържани за показване на антивоенни лозунги или изображения, а други 43-ма – за предишни антивоенни протести или защото полицията е преценила, че възнамеряват да протестират.

Много от арестите се случват по време на традиционното шествие на т.нар. „Безсмъртен полк“. На него хората показват снимки на свои роднини, загинали или воювали по време на Втората световна война.

Стотици хиляди участваха в събитието тази година във всички големи руски градове и безброй по-малки населени места. Събитието в Москва за пореден път беше ръководено от самия Путин, който носеше портрет на баща си.

Шествието на "Безсмъртния полк" в Санкт Петербург, 9 май 2022 г.


Шествието на „Безсмъртния полк“ в Санкт Петербург, 9 май 2022 г.

Критици на Кремъл твърдят, че в момента правителството подпомага маршовете на „Безсмъртния полк“, които започват преди десетилетие като независимо гражданско движение.

„Спирала на мълчание“

Антивоенната организация „Весна“ и други подобни групи призоваха за публични демонстрации срещу войната в Украйна в навечерието на Деня на победата.

„Разбираме, че всеки, който се опита да направи нещо срещу войната е застрашен по един или друг начин“, коментира координаторът на организацията Богдан Литвин.

„9 май е важна част от дневния ред, който властите налагат. Ние смятаме, че е долно лицемерие, когато хората, които казват, че се борят срещу нацизма, всъщност действат точно като самите нацисти. Те експлоатират паметта на хора, които са се борили за мир, за да пропагандират омраза, вражда и война“, добавя той.

На 9 май полицията в Санкт Петербург претърсва апартамента на родителите на Литвин. Това е последното място в Русия, където той е бил регистриран, преди да напусне страната. Литвин емигрира, след като през миналата година регионалните офиси на основния критик на Кремъл Алексей Навални са закрити.

Богдан Литвин


Богдан Литвин

От „Весна“ насърчават руснаците да изпратят снимки от своите протестни прояви, които след това публикуват в канала на организацията в Telegram.

„Има спирала на мълчание, която разрушаваме“, казва Литвин. По думите му репресиите на руското правителство срещу използването на термини като „война“ и „инвазия“ са засилили страха на хората да публикуват антиправителствени изявления онлайн.

На 10 май, ден след инициативата с протестите, групата съобщи в Telegram, че сайтът ѝ е бил блокиран без обяснение.

Какво още пишат протестиращите

Членът на областния съвет на Санкт Петербург Сергей Самусев пък е задържан и обвинен в „дискредитиране на въоръжените сили“ след опит да участва в марша на „Безсмъртния полк,“ носейки снимка на Борис Романченко. Романченко е бил затворник в четири нацистки концентрационни лагера и е убит в украинския град Харков през март.

Друг мъж, чиято самоличност засега остава неизвестна, е арестуван, докато държи табела с надпис „Не на новата война“.

В Санкт Петербург е задържан и активистът Сергей Малиновски, който е прожектирал адреса на антивоенния уебсайт (нет.войне.рф) върху фасадите на сгради край река Нева по време на фойерверките на Деня на победата.

На автогара в северозападния град Северодвинск регионалният представител на либералната политическа партия „Парнас“ Юрий Шчербачов е бил задържан, докато се качва в автобус, за да протестира на шествието на „Безсмъртния полк“ в Архангелск. Той е обвинен в „дискредитиране на въоръжените сили“ за публикация в социалните мрежи, която написва още през март.

В Самара, на река Волга, Александър Яковлев е арестуван, докато държи табела с надпис: „Русия има кръв до лактите на ръцете си“.

В Казан, столица на република Татарстан, местният активист Искандер Габрахманов пък е задържан, защото е държал табела с лозунга: „Не на войната“.

По информация на OVD-Info друг неидентифициран задържан в Новосибирск е показал плакат с надпис: „Това не е бъдещето, за което дядо ми се е борил“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)