10 навика, които вредят на мозъка!

Когато става въпрос за остаряване, хората обикновено обръщат внимание на външния вид, но не и на състоянието на мозъка.

А той е много по-важен от кожата, защото без неговото адекватно функциониране, ние няма как да водим спокоен и нормален начин на живот.
[ad id=“225664″]

Човек свиква с бръчките, болките в ставите, побеляването на косите и т.н., но трудно би свикнал със забавянето на реакциите, невъзможността да се контролира тялото и отслабването на паметта.

Има 10 навика, който вредят на мозъка. Ако имаш 2 от тях, направи всичко възможно, за да се отървеш от тях, защото те наистина ти вредят доста.

Кои са въпросните вредни навици?

Без закуска – хората, които не закусват, понижават нивото на кръвната си захар. Това води до недостатъчно снабдяване на мозъка с хранителни вещества, което пък става причина за дегенерацията му.

Преяждане – то предизвиква втвърдяване на мозъчните артерии, което води до намаляване на умствената му сила.
[ad id=“263680″]
Пушене – то причинява множествено свиване на мозъка и може да доведе до Алцхаймер.

Прекалена консумация на захар – многото захар ще спре усвояването на протеини и хранителни вещества, и ще причини недохранване. Освен това, не е изключено да повлие в негативна посока на мозъчното развитие.

Замърсяването на въздуха – мозъкът е най-големият потребител на кислород в тялото ни. Вдишването на замърсен въздух намалява доставянето му до мозъка, вследствие на което намалява мозъчната ефективност.

Лишаване от сън – сънят осигурява почивка на мозъка. Ето защо дългосрочното лишаване от сън ще ускори смъртта на мозъчните клетки.

[ad id=“236993″]

Покриване на главата по време на сън – спането с покрита глава повишава концентрацията на въглероден диоксид и намалява тази на кислорода, което може да доведе до увреждане на мозъчните ефекти.

Мозъкът ви работи, когато сте болни – работата или ученето, докато сте болни може да доведе до понижаване ефективността на мозъка, както и да го увреди.

[ad id=“236999″]

Липса в стимулирането на мисълта – мисленето е най-добрият начин за обучаване на мозъка ни. Липса в стимулирането на мисълта, може да причини мозъчно свиване.

Да говорим рядко – интелектуалните разговори насърчават ефективността на мозъка, така че… бъдете активни и говорете!


image0 (9K)