Навръх Еньовден под звуците на родопски гайди ще бъде запален небесен огън на Белинташ

За всички българи, почитащи празника на билките, Еньовден, се подготвя вълнуващо преживяване на скалния феномен, мегалита Белинташ. Всички, които желаят могат да прекарат един по- различен уикенд, съчетаващ магията на народната традиция и красотата на магичната планина Родопи.

Навръх Еньовден (24 юни)на скалния феномен Белинташ ще бъде запален небесен огън. Огънят ще бъде запален от самата Еньова булка на обяд. Девойката ще принесе пламъка от ритуалната площадка до подножието на скалния феномен. За целта тя ще премине през специално изплетена арка от живи цветя и билки.

Мълчаната вода ще бъде налята от три сладки извора, като ще бъде донесена при пълно мълчание, по този ще се запази нейната магическа сила. Посетителите ще могат да прескачат еньовският огън за здраве. В подножието на пътеката, която води до скалния феномен ще бъде раздаван чай, приготвен от ароматни билки. Под звуците на родопски гайди и надпявания ще се свържат небесния и еньовия огън.

Еньовден е един от най-почитаните празници, на лятното слънцестоене. Според народното поверие имало 77 и половина болести и те имали общ празник – на Еньовден; за всяка болест имало по една лечебна билка, затова, рано сутринта се берат лековити цветя – 77 и половина на брой.

[ad id=“225664″]

Празникът започва в 10:00 часа в събота. Организатори на събитието са Община Асеновград, ОП „Туризъм“ и Фондация „Белинташ”. Идеята е по този начин да се популяризират скалният феномен и свещеният триъгълник, който образуват Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора.

Източник: marica.bg


image0 (9K)