Награда „Златен век“ за именития композитор и педагог, доц. д-р. Георги Арнаудов

Именитият композитор на симфонична, камерна, филмова и театрална музика и педагог, доц. д-р Георги Арнаудов бе удостоен с почетния знак „Златен век“ – Звезда и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.
Високото отличие му бе връчено от министър Рашко Младенов, който подчерта, че доц. д-р Арнаудов е явление в световната музика, един изключителен творец, който е носител на световни престижни награди, и такива творци задължително трябва да бъдат забелязвани, а заслугите им – оценявани.

Министър Младенов припомни също, че Георги Арнаудов е син на проф. Асен Арнаудов – първият преподавател по арфа в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

Радостен съм, че мога да ти връча днес това престижно отличие, да си жив и здрав и ти пожелавам тази твоя творческа енергия да не спира, каза министър Младенов. Той припомни и за изследователската дейност на доц. д-р Георги Арнаудов в областта на електронната музика, както и в сферата на античната и далекоизточната музика, както и за преподавателската му дейност в Нов български университет и в Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София.

Наградата „Златен век“ е голяма чест за мен, сподели доц. д-р Георги Арнаудов и благодари за оказаното му признание и оценка. Това престижно отличие идва в дните, когато посрещам 60-годишнината си, а това е и един подходящ повод за равносметка на постигнатото, в живота има радостни и тъжни събития, и ставания, и падания„, отбеляза известният ни музикант. Той благодари на всички музиканти, с които е работил, на всичките си колеги, приятели и студенти.

Роден през 1957 г. в семейството на музиканти, Георги Арнаудов завършва през 1976 г. Национално музикално училище “Любомир Пипков” и през 1985 – Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ – София, в класа по композиция на проф. Александър Танев и класа по съвременна музика на Божидар Спасов. Паралелно с това посещава летните композиторски курсове на Академията за изящни изкуства – Флоренция и международни курсове за композитори, като работи с педагози като Брайан Фърнихю (Великобритания), Тон де Леув (Холандия).

През последните години негови творби имат своите световни премиери в престижни концертни зали като Лондонските Royal Festival Hall, Wigmore Hall и Сент Джон Смит в Уестминстър, Карнеги Хол в Ню Йорк, Концертхаус във Виена и др. През 2017 г. в рамките на Културния сезон на 2017-2018 Камерният оркестър на Забранения град – Пекин и Китайският национален оркестър ще представят премиерите на две нови творби на Арнаудов, които са написани по поръчка на двата състава. Арнаудов е осъществил записи на десетки свои творби, има издадени 8 авторски албума. Негова музика е включена в редица звукови антологии на музиката на XX и XXI век, както и в издания на световноизвестни изпълнители в Naxos of America, Concord Records и Labor Records – САЩ, Holophon Records – Австрия, „Гега Ню” – България.


image0 (9K)