Най-мощният имуностимулант: Сироп от бъз по рецепта на Петър Димков

В търсенето на най-подходящия имунустимулант в аптеките може и да сбъркате, но не и ако се доверите на най-мъдрия лечител – природата. Петър Димков е признат не само у нас познавач на билките и целебните им свойства. Благодарение на него лекуваме не само болестите, но и можем да предотвратим появата им.
Особено популярна е рецептата, която по майчинските форуми се нарича „домашен Имуномикс”. Основният продукт за нея е черен бъз.

У нас растат два вида, но този, от който се нуждаем е наречения от ботаниците – Sambucus ebulus. Той е тревист и сред народа е известен като „бъзак”.

Ще го познаете по това, че цъфти в бяло през юли-август и ражда черни плодчета през септември. За да направите сироп от бъз наберете от храст, който расте далеч от замърсители напълно узрели плодове. Много е важно да отделите зелените, защото не само не са полезни – те са доказано отровни!

Щом наберете търсеното количество, измийте добре и започнете пригатвянето на домашния си имуностимулант.
Най-добре е да го направите в голям буркан за туршия. По рецептата на Петър Димков първо се реди два сантиметра ред бъз, отгоре се изсипва същото количесво захар, пак бъз и така, докато дойде последния ред захар, който трябва да е дебел вече 9 сантиметра.

Не затваряйте с капачка буркана, а сложете парче плат и поставете буркана на светло. Щом захарта се стопи напълно, започнете да прецеждате – през марля с притискане. Напълнете шишета и ги затворете, но не с плътна тапа. Ако сложите капачка, ги отваряйте всеки ден, за да не ферментират. Съхранявайте ги в килера – на тъмно и хладно.

За най-добър ефект домашния имуностимулант се взима по една супена лъжица, половин час преди ядене – три пъти дневно. При редовна употреба разчитайте на сигурна защита срещу характерния за сезона грип и всякакви простудни заболявания. Полезен е както за децата, така и за възрастните.

Източник – Жена на върха


image0 (9K)