Нанков: Не се отказвам от оставката. Това е несериозно!

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков няма намерение да оттегли оставката си въпреки че в негова защита застанаха представители на бранша и дори коалиционните партньори от „Обединени патриоти“. „Аз съм министър в оставка, нищо друго не допускам.

[ad id=“225664″]

„Ама моля ви се, за какви молби говорим, кой ще ме моли мене?! Това даже е несериозно!“, коментира той в кулоарите на парламента между отговорите на актуални въпроси в парламентарния контрол, предаде Канал 3.

„Не допускам нищо на този етап, аз съм министър в оставка и си изпълнявам понастоящем задълженията“, каза Нанков, попитан какъв ще бъде развоят от ситуацията с подадените оставки.

Нанков повтори, че искането и подаването на оставката е бил правилният ход в ситуацията след смъртоносната катастрофа край Своге и ттой го разглежда като личен акт и като акт на отговорност. „Вина и отговорност са две различни неща“, подчерта обаче Нанков.

Той изреди отново новите мерки относно строежа на пътища, които са заложени в наредбата за проектиране, като част от тях са приети, други са в готовност за приемане, а трети са обнародвани в „Държавен вестник“.

„Новата наредба за проектиране ще даде отговор на много от въпросите. Говорим за по-голяма осветеност на пътни възли и кръстовища, задължителен елемент в изграждането на рехабилитираните отсечки“, обясни министърът в оставка и изреди още задължителните зони за отводняване.

[ad id=“263680″]

„Зоната за безопасност по автомагистралите ще бъде 16 метра, по първокласните пътища – 12 метра в широчина от пътя. Всички елементи на инфраструктурата, както и стълбове, билбордове, ще бъдат обезопасявани. Подобренията и мерките ще дадат резултат и ефект в един средносрочен план“, обобщи Николай Нанков. Той не пропусна да захапе самозваните експерти по пътна безопасност и инфраструктура, които били представяни като такива от медиите, а той лично познавал само двама от изявилите се.

„Нито един от тях не е пътен одитор и не би трябвало да му се пришива определението експерт, псевдо – да, но експерти – не“, недоволства министърът. Нанков каза още, че заключението на института за мостове и пътища за проблемния участък край Своге, където катастрофира автобус и загинаха 17 души, е готово, но е следствена тайна.


image0 (9K)