„Написах ти писмо“: Ще се пребори ли разтърсващата кампания за повече пътна безопасност?

"Написах ти писмо": Ще се пребори ли разтърсващата кампания за повече пътна безопасност?

Стартира национална кампания за пътна безопасност “Написах ти писмо”. Така нарушителите на пътя ще получават лични писма от семейства на загинали. Пред Bulgaria ON AIR гл. инсп. Мария Ботева и инициаторът на кампанията Йордан Жечев разказаха повече.

„За съжаление всички сме свидетели на това какво се случва. Тази тема е навсякъде около нас. Много голяма част от това е плод на това, че не се сещаме да внимаваме“, заяви Йордан Жечев в студиото на „България сутрин“.

Писмата от семействата на загиналите на пътя ще се прилагат към електронните фишове на хората, които са нарушили закона на улицата.

„Това е една наистина нелека задача, изключително трудна за нас. Тя ще предизвика емоции дори у служителите на МВР, които ще трябва от другата седмица да започнат заедно с електронния фиш, в пощенски плик да поставят и едно такова писмо. Това е много трудно за всички. Не е тайна за никого колко много човешки животи биват отнемани, не само в нашата страна, а в цял свят“, каза гл. инспектор в отдел „Пътна полиция“ Мария Ботева.

Ботева посочи, че в тези писма най-често срещаният израз е „чакай ме“ и напомни, че във всяка една статистика, свързана със загинали хора, зад всяка цифра стои човек.

Жечев казва, че кампанията няма да е панацея, но определено е стъпка към един по-спокоен живот на пътя.

„Умът е странно нещо и споменът е странно нещо. С част от родителите си говорихме как всеки от тях знае къде точно е бил, когато е разбрал за произшествието. Представяме си, че ако човек, заедно с наложената му законово глоба, прочете посланието и стане свидетел на това, ще му остане не само в ума, а и във въображението“, сподели Жечев.

Към момента в кампанията са планирани 36 000 писма, които да достигнат до нарушителите на пътя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)