Напрежението между Сърбия и Косово продължава. Опожарена е общинска сграда

Полицията в Косово съобщи, че два офиса на косовското вътрешно министерство са нападнати на 25 септември. Атаките са се случили в област Зубин Поток в северната част на страната.

Според властите извършителите са от етнически сърби, които живеят в близост до граничните пунктове. От повече от седмица те протестират, блокирайки границата, срещу нова забрана на правителството в Косово, с която се забранява влизането в страната на автомобили със сръбски номера.

Центърът за регистрация на превозни средства на министерството на вътрешните работи в Зубин Поток беше опожарен, се казва в съобщение на косовската полиция.

По информация на властите пожарът е повредил приземния етаж на сградата и се смята, че е засегнал офисите на МВР, както и библиотеката на местния Дом на културата.

„В близкия град Звечан, две гранати бяха хвърлени по Центъра за гражданска регистрация в сградата на общината, но не експлодираха“, съобщават властите. Няма данни за жертви.

Премиерът на Косово Албин Курти обвини Сърбия в „насърчаване и подкрепа“ на атаките срещу Косово.

„Сърбия използва косовски граждани, за да предизвика сериозен международен конфликт „, каза Курти.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)