НАП напомня: Завършващите ученици дължат здравни осигуровки

Oт Националната агенция за приходите напомнят на всички ученици, завършващи средно образование, че дължат здравноосигурителни вноски.

[ad id=“225664″]

Здравните осигуровки са за периода от 1 юли до постъпване на работа или до записване във висше учебно заведение, редовна форма на обучение в страната или чужбина.

За целта трябва да подадат еднократно, до промяна на обстоятелствата, декларация образец №7 в офис на НАП по постоянен адрес, по пощата с обратна разписка или с ПИК, ако имат вече издаден такъв.

[ad id=“263680″]

Декларацията се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване, т.е. от 1 юли трябва сами да плащат осигуровките си за здраве и следва да подадат декларацията до 25 август. В този срок трябва да заплати и дължимата вноска, но след като вече е подадена декларация образец 7. За 2018 г. минималната здравноосигурителна вноска е 20,40 лв. на месец.

[ad id=“236993″]

За бъдещите студенти е допустимо да платят предварително дължимите вноски за целия период на неосигуреност, като се информират предварително от висшето учебно заведение за точната дата на стартирането на осигуряването им.
dunavmost.com


image0 (9K)