НАТО отхвърли искането на Сърбия да разположи свои военни в Косово

НАТО отхвърли искането на Сърбия да разположи свои военни в Косово

Мироопазващите сили на НАТО в Косово – КФОР са отхвърлили искането на Сърбия да разположи свои военни на територията на Косово. Това каза президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от балканската служба на Радио Свободна Европа.

В средата на декември сръбските власти изпратиха до офиса на мисията на КФОР искане за разполагането на до 1000 служители на сръбската армия и полиция в Косово. Това стана на фона на протести и блокади на етнически сърби в Северно Косово, при които се стигна до престрелка с полицаи.

„КФОР ни отговориха, че няма нужда нашите сили да се връщат в северната част на Косово и Метохия“ каза Александър Вучич в неделя в интервю за телевизия Pink.

Той добави, че остава въпросът дали Белград ще се обърне към ООН и ще поиска обсъждане по време на заседанието на Съвета за сигурност на организацията.

През декември етническите сърби в Косово блокираха няколко гранични пункта със Сърбия и поставиха барикади по пътищата. По-рано премиерката на Сърбия Ана Бърнабич каза, че ръководството на страната обмисля дали да не изпрати своите сили за сигурност в Косово, тъй като според нея животът на сърбите там е под заплаха.

Напрежението в Северно Косово, където етническите сърби са мнозинство, растеше от ноември, когато стотици етнически сръбски полицаи, съдии и прокурори напуснаха работа. Действието им беше в знак на протест срещу решението на Прищина местните шофьори да регистрират автомобилите си с косовски регистрационни номера, вместо със старите сръбски номера.

След като властите в Косово се съгласиха с някои от условията на протестиращите, на 30 декември етническите сърби започнаха да премахват барикадите си.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)