НАТО: Путин продължава да иска да контролира Украйна

НАТО: Путин продължава да иска да контролира Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

НАТО очаква голяма битка в Донбас, след като руската армия се пренасочва към Източна Украйна. Това стана ясно от разговор с журналисти на генералния му секретар Йенс Столтенберг след среща на алианса в четвъртък в Брюксел.

Ето защо днес НАТО подчерта необходимосттана от по-нататъшна подкрепа за Украйна, каза той. „Тази война може да продължи седмици, но също така месеци и дори години. И затова трябва да се подготвим за много повече време“, добави норвежецът.

Още по темата

„Най-лесният начин да се сложи край на войната е президентът Путин да изтегли войските си“, казва генералният секретар на НАТО. Въпреки това нямало доказателства, че Путин е променил целта си, „а тя е да контролира Украйна“.  

Столтенберг заяви, че членовете на алианса са се ангажирали да предоставят широк набор от оръжейни системи, включително модерно въоръжение и такова от съветската епоха, но отказа повече подробности. НАТО ще помогне на Украйна да подобри киберсигурността си и ще предостави оборудване, което да й помогне да противодейства на химическа или биологична атака.

Генералният секретар добави, че е решено да се помогне и на други партньори и да укрепят защитните си способности, включително на Грузия и Босна и Херцеговина.

След срещата външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба, който присъства на дискусията, каза, че Киев е уверен, че ще получи нужните му оръжия за продължаване на войната, а разговорът в Брюксел е бил главно за графика, по който ще се осъществяват доставките. 

https://www.investor.bg/


image0 (9K)