Национален фестивал на българския фолклор и традиционната кухня тази събота в село Пряпорец

Priaporec_fest (2)Шесто издание на Националния фестивал на българския фолклор и традиционните ястия подготвят в старозагорското село Пряпорец. Началото на празника е тази събота, 11 юни, от 10.00 часа. Очакват се около 500 участника, от 15 общини, да представят над 50 български характерни ястия, с които ще се състезават и за награди в категориите: десерт, уникална рецепта,  визия, най-добра етно визия, автентична рецепта,  вкус. В следобедните часове ще има и „готвене на живо“, като пет двойки от различни региони, ще предоставят на гостите възможността да наблюдават процеса на приготвяне на разнообразни български гозби.

Колективи от общините ще представят песни, обичаи и танци, както  и  индивидуални изпълнения в раздела заPriaporec_fest (3) български фолклор.Отличените ще бъдат наградени с дипломи и медали за първо, второ и трето място в отделните раздели. Най добрият състав ще получи диплом, медал и плакет за цялостно представяне. Предвидени са и награди в категориите: най-добра етно носия, най-млад участник, изпълнение на много стари песни и най-вече за тези, които не са популяризирани до този момент, за специфични хора, които не са представяни от други фолклорни групи.

Журито в конкурсната част е с председател доц. д-р Евгения Иванова, от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Тя ще оценява изпълнения, вкусове и визия заедно с Иван Цонев, концерт майстор на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ и с Недко Иванов, художествен ръководител на Ансамбъл „Нашенци“.

Организаторите Община Стара Загора, НЧ „Христо Ботев – 1928″, село Пряпорец, НЧ „Кирил и Методий – 2010 г., село Борилово и НЧ „Пробуда – 1928″, село Змейово са подкрепени от „Балкания – Балканска Асоциация за устойчив туризъм и култура“. Целта на пъстрия празник е да бъдат съхранени и популяризирани българският фолклор и традиции.


image0 (9K)