Националите ни спечелиха точка срещу 10 от Литва

 

Българският национален отбор по футбол завърши само 1:1 при гостуването си на Литва в третия си мач от Европейските квалификации, видя ЗАРАТА. Това е първа точка за тима в кампанията и първи гол на сметката ни.

Едвинас Гирдвайнис откри за домакините, а Марин Петков изравни за България. Литва игра с 10 човека от 17-ата минута, но с много жертвоготовност и себераздаване успя да спечели една точка.

Българският тим изпълни цели 19 ъглови удара, контролираше топката в 62 процента от времето, но това се оказа недостатъчно за успеха.

Домакините можеха да открият резултата още в 3-ата минута, когато Янкаускас проби от ляво след грешка на българската защита, но Гирвайнис се размина с топката.

Българският отбор бъркаше при изнасяне и контрола на топката в средата и една такава ситуация доведе до гол в вратата на Дюлгеров. Защитникът Едвинас Гирдвайнис посрещна топката с крак пред Алекс Петков, топката се отби в страничната греда и влезе във вратата. Но само две минути по-късно събитията на терена придобиха друг развой. Кирил Десподов изскочи зад гърба на защитата на домакините и Юстас Ласицкас го събори с ръка, което му костваше и отстраняване с директен червен картон.

Българите вдигнаха оборотите и в 21-ата минута Кирил Десподов удари греда от малък ъгъл при атака с Патрик-Габриел Галчев от дясно. В 27-ата минута след ъглов удар се стигна и до равенството в резултата – 1:1 благодарение на мощния удар на Мартин Петков.

В 32-ата минута Десподов получи добра топка в наказателното поле, опита да прехвърли вратаря, който обаче изби в поредния корнер. Две минути преди края на първото полувреме Слави Шопов отново беше много близо да направи асистенция, след като финтира двама литовци и изведе Спас Делев на голова позиция. Изстрелът на опитния нападател обаче беше спасен от Гертмонас с крак.
Българският отбор започна активно и второто полувреме, пренасяйки от първата му минута действията пред вратата на Гертмонас.

В 55-ата минута Десподов пропусна да стреля, а в 60-ата Никола Илиев проби и подаде успоредна топка, но вторият капитан Гирвдайнис изчисти с глава. В 67-ата минута пък домакините отговориха с опасен изстрел на Упстас от фаул.


image0 (9K)