Неваксинираните германци няма да получават обезщетения за безработица?

Неваксинираните германци няма да получават обезщетения за безработица?

Център за наемане на германската агенция по заетостта. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Детлеф Шееле вижда последици за пазара на труда в резултат на общото задължение за ваксиниране срещу коронавируса: според председателя на германската агенция по заетостта работодателите биха могли например да отхвърлят неваксинираните и неизлекуваните кандидати в процеса на кандидатстване за отворени позиции. Това обаче би било възможно само „когато има общо задължение за ваксиниране и нарушенията са свързани и с правни последици“, заяви Шееле пред вестниците на медийната група Funke.

Още по темата

„След това ние като Федерална агенция трябва да проверим дали липсата на ваксинация води до блокиращ период“. Период на блокиране означава, че безработното лице няма да получава обезщетения за безработица за определен период от време.

Понастоящем ваксинационният статус на служителите де факто не оказва влияние върху пазара на труда, „тъй като в момента не съществува съответното правно основание“, продължава Шееле. С въвеждането на общо задължение за ваксиниране обаче ситуацията ще се промени: „Както в момента на работното място трябва да се проверява статусът 3G (ваксиниран, тестван или излекуван), така и работодателите ще получат правото да проверяват статуса 2G (преболедувалите коронавирус или напълно ваксинираните). В момента тази опция не съществува“.

Все още не е ясно дали и под каква форма ще бъде въведено общо задължение за ваксинация срещу коронавируса. В сряда Бундестагът обсъди за първи път в Германия основно темата по време на ориентационен дебат. Коалицията на германските социалдемократи и консерваторите се споразумяха депутатите да обсъдят и да вземат решение със свободно гласуване без обичайните фракционни указания. Според плановете на социалдемократите решението може да бъде взето през март.

За служителите на болници и старчески домове задължителната ваксинация беше въведена още през декември миналата година: dо 15 март служителите в заведения с особено уязвими хора, като например старчески домове, трябва да представят доказателство за ваксинация или възстановяване – или удостоверение, че не могат да бъдат ваксинирани. Ако това не се случи, работодателят трябва да информира здравните власти, които могат да забранят договорните отношения на лицето със съответното здравно заведение.

Общините, операторите (на домове) и федералните провинции изразяват загриженост за осъществимостта на изпълнението. Политикът от християн-демократическия съюз Маркус Леве, председател на Германската асоциация на градовете, критикува липсата на „правна яснота“ в интервю за Rheinische Post: „Не знаем например за кого точно се отнася задължението за ваксинация. Не е ясно и кои изключения се прилагат“, оплаква се той.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)