Неловки моменти, за които вашите гости няма да кажат на глас, но ще им остане лошо чувство

Тънкостите на етикета и правилата за поведение, които трябва да се спазват в киното, библиотеката, ресторанта, самолета – толкова е важно да имаме предвид всичко това. Но понякога все още ни убягва едно: това са правилата за поведение при приемане на гости в собствения ни дом. Всеки от нас иска гостът да остане доволен и с нетърпение да чака покана за вечеря. Но в действителност се случват пропуски и странности, поради които гостите не бързат да се върнат отново.
Не почистваме мебелите


Съгласете се, ситуацията е доста неприятна: посещавате приятел или приятелка, сядате на дивана с чаша чай, един час отлита неусетно … Ставате, а панталоните и гърбът ви са покрити със слой косми. А вие, между другото, в тези дрехи имате още една среща днес. Да, не е лесно да се поддържа идеален ред в апартамент, където живеят домашни любимци, особено ако козината им е гъста и дълга. Преди да пристигнат гостите, в този случай би било полезно да минете по всички повърхности с четка или лепкав валяк.
Упорито предлагаме чехли


Някои домакини по този въпрос се ръководят от собствените си предпочитания и упорито предлагат на гостите чехли и дори не искат да слушат откази. Не забравяйте обаче, че не всеки харесва такива домашни обувки. Разбира се, не бива да изоставяте напълно и тази идея. Основното нещо е да не бъдете натрапчиви и да дадете на гостите свобода на избор по този въпрос, просто оставяйки чехли на видно място. В противен случай има голям риск човекът да се чувства неловко и неудобно през останалото време.
Не се интересуваме от предпочитанията


Някои от нас пият само зелен чай без захар, някои предпочитат слабо кафе с мляко, а някои пият топли напитки само в определени часове на деня – нашите вкусове са много индивидуални. И може да бъде неудобно, когато на парти на масата сложат пред нас чаша с напитка, която не харесваме. И е неудобно да откажем, защото собствениците са направили всичко възможно, а не ви се пие. За да избегнете подобни ситуации, като сте в ролята на гост, е по-добре да информирате за вашите вкусове предварително. А собствениците от своя страна е препоръчително да попитат кой какво харесва.
Да се опитваме да нахраним гостите


По-страшни от нелюбимото питие на парти са домакините, които настойчиво слагат пълна чиния с храна и шумно се дразнят, ако тя не бъде изпразнена за броени минути. А когато вечерята най-накрая е изядена, те могат да добавят допълнително и даже да завият особено вкусна хапка за вкъщи. Но не всички имат еднакъв апетит и вкусови предпочитания. Важно е да запомните, че това, което е приемливо или необходимо за един човек, като голямо количество месо или риба, може да бъде неприятно за друг.
Не поддържаме пода чист


Това е особено актуално в случаи с малки деца. Само си представете ситуацията, когато майката остави бебето на пода, така че то да пропълзи, след няколко минути го вдигне и разбрира, че дрехите на детето са покрити с прах, коленете му са черни, а по него са полепнали остатъци от косми. Опа, беше неудобно… Ако има шанс малък ревизор да дойде на посещение, тогава е по-добре да се подготвите старателно. В крайна сметка незначителният боклук, който се натрупва през деня, почти не се забелязва от нас, възрастните, но детето се чувства добре.
Да забравим за банята


Оказва се неудобно, когато след посещение на тоалетната на парти се окаже, че казанчето в тоалетната чиния работи много зле или изобщо не работи (нямали време да го поправят, случва се). И докато си миете ръцете, става ясно, че няма топла вода. А в тоалетната ключалката на вратата не работи и няма тоалетна хартия. Впечатленията не са приятни, съгласни ли сте? Като цяло, за всичко, свързано с банята, гостите трябва да бъдат предупредени предварително, за да се избегнат неудобни ситуации. И разбира се, също така е по-добре да се погрижите старателно за чистотата на помещението.
Да помолим за помощ при готвене


Представете си следното: отивате на гости, канят ви да седнете на масата, започват разговор и междувременно искат … да почистите херингата. Звучи малко комично, но се случва. А онези гости, които имат късмета да останат по-дълго от останалите след хранене, може да имат „честта“ да разчистят масата и да измият чиниите с домакините. Разбира се, във всеки отделен случай работят правила, които не могат да се прилагат за всички (за някои това поведение е напълно приемливо). И все пак към въпроса за помощта в кухнята трябва да се подхожда възможно най-внимателно.
Да скриваме подаръците


Не е обичайно да се посещава с празни ръце – помним това правило от детството. И така отиваме в любимата си сладкарница и избираме най-красивата и вкусна торта за чай, очаквайки колко щастливи ще бъдат домакините. И те благодарят, слагат десерта в дълбините на хладилника и изобщо не предлагат чай. Никой няма да изрази недоволство на глас, защото това е подарък. Но лошото чувство ще остане. Ето защо е по-добре изобщо да не допускате такава ситуация и да не премествате лакомствата там, където можете напълно да забравите за тях. Има обаче ситуации, когато вече сте съставили меню и не искате да се отклонявате от планираното. Можете учтиво да обясните това на гостите.

Превод: Зарата


image0 (9K)