Неприятна изненада подготвят за собствениците на жилища

Ако притежавате повече от две жилища, в които не живее никой, може да се окаже, че ще плащате по-високи данъци. Другата възможност е имотът да бъде предоставен на общината за социални цели.

[ad id=“225664″]

Тази „идея“ лансира Фьодор Салмов, който е директор на дирекция „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Мислим да поставим на обсъждане възможността за увеличаване или за въвеждане на прогресивен данък за жилища, за т. нар. наднормено потребление. Имаш едно жилище -плащаш нормален данък, имаш второ – окей, но когато притежаваш трето, четвърто, пето, шесто – бъди така добър да платиш по-висок данък или ще предоставим опция тези жилища да бъдат предоставяни на общината за социални цели, възмездно, разбира се„. Това каза Салмов, цитиран от monitor.bg.

[ad id=“263680″]

Чиновникът твърди, че данъчните промени в областта на жилищния сектор са абсолютно задължителни. Той допълни, че близо 28% от жилищата в България не са заети.

Вярно е, че една част са празни, защото има обезлюдаване. Има и ваканционни имоти, но в крайна сметка 700-800 хилади жилища стоят празни. Това са или жилища, които са дадени под наем, но не са регистрирани по съответния ред, или апартаменти закупени с инвестиционна цел„, каза Салмов.

[ad id=“237001″]

Той нарицателно заяви, че българите трябвало да осъзнаят, че притежаването на жилище е освен право и отговорност.

monitor.bg


image0 (9K)