Не казвайте това на дъщеря си

Когато възпитавате децата едни от най-важните елементи  са думите, които използвате, когато им разяснявате принципите в живота. По голямо внимание, трябва да обърнете на това, когато имате дъщеря, която един ден ще се превърне в прекрасна млада дама. Всяко малко момиченце би искало да прилича на мама, а татко е нейният герой, който винаги ще й помага и ще я напътства по отношение на връзките с  момчетата. Затова е необходимо много добре да подбирате думите си.

Ето едни от изразите, които трябва да избягвате:

[ad id=“225664″]

Ти си гениална

Дори и да сте много впечатлени от мъдростта на детето си, е добре да се въздържате от това изречение. Опитайте се да го заместите с „Браво! Бях убеден/а, че ще се справиш! Гордея се с теб!“, защото ако й кажете, че е гений е възможно да завишите самокритичността й. А това не е добре за подрастващите момичета.

Не си позволявайте пред дъщеря си да говорите негативни неща за себе си и външния си вид

Защото дъщеря ви ще възприеме същия модел на себеотрицание, което е крайно нездравословно. Научете детето да обича тялото си и да се грижи за него, вие му бъдете пример за това. Не използвайте негативни думи за тялото си пред дъщеря си.

[ad id=“263680″]

Една жена може всичко

Това не винаги е вярно. Не вдъхвайте излишен кураж и сила на дъщеря си, защото ако тя не успее да се справи, ще се самообвинява и може да се зароди комплекс за малоценност. Не използвайте сексизъм във възпитателните си методи, защото той ще даде негативно отражение върху детето ви в бъдеще.

Напълняла си

Няма нищо лошо в това да обръщате внимание на подрастващото си момиче върху здравето и фигурата й, но не допускайте да се вманиачава и да се влияе изцяло от чуждото мнение. Хранете се заедно здравословно и спортувайте, но не бъдете твърде критични.

[ad id=“238430″]

Не оправдавайте момчетата с грубо поведение

Често момчетата в училище са груби, агресивни, а родителите пренебрегват този проблем, отдавайки го на възрастта, но това съвсем не е правилно. Не оправдавайте момчетата, които са обидили детето ви, научете го да се защитава.

Не прекалявайте с похвалите, касаещи външния й вид

Не изостряйте вниманието на детето си изцяло върху външния му вид, защото това може да доведе до сериозни последствия някой ден. То ще изпитва нужда да чува постоянно похвали и комплименти за външния си вид от другите, което не е препоръчително.

[ad id=“218001″]

Източник:woman.bg


image0 (9K)