Не се очаква масова ваксинация срещу К-19 преди средата на 2021 г.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че не очаква масова ваксинация срещу КОВИД-19 преди средата на следващата година, като подчерта важността на стриктното проверяване на ефективността и безопасността на ваксините, предаде Ройтерс.

Никоя от потенциалните ваксини, които са в напреднал етап на клинични изпитания, не е показала досега ясен признак за ефикасност от поне 50 процента, каквото е търсеното от СЗО ниво, каза говорителката на организацията Маргарет Харис.

„Ние наистина не очакваме масова ваксинация преди средата на следващата година. Нужно е повече време, за да видим наистина каква предпазваща сила има дадената ваксина и колко е безопасна“, каза Харис.

Същевременно известното медицинско списание Lancet съобщи, че коронавирусната ваксина, разработена от руския институт „Гамелея“, произвежда желания отговор на антитела. Изданието цитира резултатите от две изследвания, проведени през юни и юли със 76 участници.

„Необходими са големи, дългосрочни проучвания, включително плацебо сравнение и допълнително наблюдение, за да се установи дългосрочната безопасност и ефективност на ваксината за предотвратяване на инфекция от Covid-19“, се отбелязва също така в доклада. Според изследването ваксинациите не са генерирали сериозни странични ефекти сред участниците в изследването.

Русия беше първата държава, която регистрира ваксина срещу коронавирус през миналия месец. Очаква се масовите ваксинации на руското население да се проведат през последните два месеца на годината, посочи в края на август министърът на здравеопазването на страната Михаил Мурашко.

 


image0 (9K)