НИВО! Чешки зам.-министър пратил документите за ЧЕЗ на съветник на Борисов

Информацията е пратена от електронната поща на Ондрей Ланда, който е и член на Надзорния съвет на ЧЕЗ, до съветник в кабинета на българския министър-председател

[ad id=“225664″]

Внесената от премиера Бойко Борисов информация за ЧЕЗ е изпратена от чешкия заместник-министър на финансите. Това се посочва в позиция, изпратена от правителствената информационна служба.

Ето и позицията, разпространена от правителствената информационна служба:

„По повод появили се медийни интерпретации държим да уточним, че информацията относно сделката с ЧЕЗ е изпратена веднага след проведения телефонен разговор между премиерите Борисов и Бабиш от електронната поща на Ондрей Ланда, заместник-министър на финансите в чешкото правителство и член на Надзорния съвет на ЧЕЗ, до съветник в кабинета на българския министър-председател.

Както по-рано съобщихме, информацията, свързана с източниците на финансиране на сделката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България е предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители вчера. Върху нея няма гриф за сигурност, но поради факта, че не е съставена от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание.

[ad id=“236993″]

Без да коментираме съдържанието на предоставения материал и каквито и тълкувания да му бъдат правени, подчертаваме, че това е първата официална информация по сделката и тя беше предадена на народните представители незабавно след получаването й.“

[ad id=“236999″]

Вчера се проведе разговор между двамата премиери.

„Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми изпрати сега – в момента, в който го получих дойдох да го засекретим и да го кажем на хората, защото има и банкова информация, и виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Тъй като Законът за банките е много строг, ще им спестя имената за пред медиите, но иначе парламентаристите могат да се запознаят с тях. Кое ме притеснява сега? В медийното пространство излиза, че сделката е приключила, поне аз с такова впечатление оставам. Това, което ми праща днес премиерът на Чехия, доверявайки ми, чрез неговия зам.-министър мисля, че го е изпратил, излиза, че всъщност тези банки, за които говорим, са изпратили писмо за комфорт, писма за намерения, хвърчащи листа, които във финансово-правния език не означават абсолютно нищо. Може да пратиш каквито искаш такива листа“, заяви вчера в парламента Бойко Борисов.

Той даже заподозря сценарий за сваляне на правителството около продажбата на ЧЕЗ.

Днес обаче чешкият му колега Андрей Бабиш заяви пред държавната информационна агенция, че е отказал да предостави документи по случая на българската страна.

„Бойко Борисов ми се обади вчера заради продажбата на ЧЕЗ-България. Но аз отказах да пращам каквито и да е документи“, заяви пред чешки журналисти Андрей Бабиш, цитиран от lidovky.cz. Там е цитиран Борисов чрез Ройтерс, който вчера заяви в парламента, че е получил от Бабиш секретни документи, че в сделката участват руско-грузинска офшорна компания, български и руски банки.

[ad id=“237001″]

„Българският премиер ми съобщи, че има проблем с фирмата купувач и финансирането на сделката, а аз му обясних, че сделката е сключена на чешка територия. От самото начало чрез Министерството на финансите и ние казвахме, че не харесваме тази сделка, но надзорният съвет на ЧЕЗ ни увери, че всичко е прозрачно – и купувачът, и кредитите“, казва Бабиш.

На фона на разминаването днес и ЧЕЗ-България, и „Енерго-Про“ и ЕВН поискаха нови цени на тока. КЕВР обаче обявиха, че няма да допусне цените на електроенергията да скочат рязко и да се използват за политически цели.

Реакции от опозицията обаче не липсват. Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че със скандала по оста София-Прага „европредседателството е приключило“.

Проблемното финансиране

Според в.“Лидове Новини“, който е собственост на Бабиш, „Инерком“ ще финансира покупката с помощта на офшорни компании, банкови гаранции от ПИБ и „Уникредит Булбанк“ и рефинансиране на кредит към ЕБВР от страна на държавната Българска банка за развитие, припомня бТВ.

[ad id=“238430″]

И трите свързвани със сделката за ЧЕЗ-България банки отказват официален коментар, а ББР даже подчерта, че не е издавала банкови гаранции. Чешки медии обаче твърдят, че финансовата институция писмено е декларирала желанието си да рефинансира кредита.

След като преимерът изрази недоумение какво всъщност е „писмото за комфорт“, което банките могат да дадат при сделки като тази с ЧЕЗ експерти коментираха, че това на практика е морален ангажимент от страна на банка към неин клиент. В него може и да се посочи с колко пари е готова финансовата институция да подкрепи конкретна сделка, а може и да няма конкретни параметри. Писмото е ангажимент, но не и договор за кредит.

[ad id=“218001″]

Ако банката се откаже от подкрепата, това може да й навреди, защото преди да даде писмото,  тя обикновено е направила оценки за риск на клиента, твърдят експертите. Ако банката въпреки това реши да се оттегли, фирмата, която разчита на пари от нея като ЧЕЗ, може да се окаже пред ново предизвикателство – да си намери нови банки.


image0 (9K)