„Ние не мълчим“. Над 80 руски депутати призоваха Путин да спре физическото и психическо насилие над Навални

"Ние не мълчим". Над 80 руски депутати призоваха Путин да спре физическото и психическо насилие над Навални

Повече от 80 членове на руски общински съвети в са подписали писмо в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, адресирано до президентa, главния прокурор и президентския съвет по правата на човека на Русия, съобщи Радио Свобода.

На 31 декември 46-годишният Навални, който излежава присъдата си в наказателна колония със строг режим във Владимирска област, беше изпратен в карцер – за десети път. По време на престоя си той се разболя от остра респираторна инфекция, без да получи медицинско лечение.

Заради това около 500 руски лекари, както и адвокати, вече написаха отворени писма до Владимир Путин с искане да осигури подходящи грижи за Навални и „да прекрати злоупотребите“ с него. Някои от лекарствата, купени от екипа на критика на Кремъл, са доставени в наказателната колония едва след петицията на медиците.

Последва реакция и от политици. Инициатор на писмото е Сергей Цукасов – общински съветник в московския район Останкино, който призовава колегите си да го подпишат.

„Ние не мълчим. От името на нашите гласоподаватели, от името на нашите приятели и познати, както и от наше собствено име – открито и публично изискваме да се прекрати физическото и психическото насилие над Навални, да се преустанови държането му в наказателна килия и налагането на необосновани дисциплинарни мерки“, пише в него.

В текста се призовава да му бъде осигурено медицинско обслужване и да се разреши на цивилни лекари да го преглеждат, като при нужда да бъде приет в цивилна болница.

Десетки общински съветници от Москва, Санкт Петербург и Ленинградска област, Тулска област, Краснодарския край, Новосибирск и Томск са подписали писмото за по-малко от ден.

Алексей Навални беше арестуван преди 2 години, след като се завърна в Русия от Германия, където беше на лечение след отравяне със смъртоносно нервнопаралитично вещество от групата на „Новичок“. Той и западни страни смятат, че отравянето му е било опит за убийство от страна на Москва. Кремъл отрича.

През март същата година Навални беше осъден на 9 години затвор при строг режим по обвинения в измама, които смята за изфабрикувани.

От юни 2022 г. Навални е затворен в наказателната колония с максимална сигурност във Владимир. Той получи допълнителни присъди, след като през август обяви, че е създал профсъюз на затворниците и започна да оспорва условията в затвора. Някои от причините за изпращането му в наказателната килия включват разкопчано копче, отказ да се измие оградата, неносене на сако, използване на нецензурни изрази и миене не по установения ред.

Опозиционерът обяви преди дни чрез своя екип в социалните мрежи, че има симптоми на грип и е бил лишен от достъп до медицинска помощ. Навални каза, че е трябвало да води „жестока битка“, за да получи елементарни лекарства, и че му е била отказана хоспитализация в медицинското отделение на затвора, разположен на 200 км от Москва.

„Руският президент се опитва отново и отново да убие Навални, но по по-дискретен и по-бавен начин“, коментираха от екипа на опозиционния политик.

В същото време неговата дъщеря Дария Навалная се появи във видеоклип, с който беше поставено началото на кампания за освобождаването му. Тя също каза, че той неколкократно и несправедливо е затварян в изолатор.

„Разбира се, истинската причина баща ми да е в изолатора, са неговите изявления против войната в Украйна. И сега те го измъчват и го лишават от всякаква връзка с външния свят, за да го заглушат“, каза Навалная.

Кампанията за освобождаването на Навални има за цел да мобилизира подкрепа в Русия, да популяризира неговата съдба и да потърси финансова подкрепа от чужбина.

През декември, след като получи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта от името на баща си, Навалная призова ЕС да се изправи срещу Путин.

„Въпреки че идването ми тук е невероятно, вероятно точно така изглежда моят и на семейството ми най-лош кошмар“, каза тя пред Европейския парламент.

Преди няколко дни и Германия призова Русия да осигури „спешна медицинска помощ“ за опозиционера.

„Приехме с голяма загриженост информацията за критичното здравословно състояние на Алексей Навални. Това, което се случва с него, може да се случи с всички онези в Русия, които надигнат глас срещу режима на президента Владимир Путин“, каза говорителката на кабинета в Берлин Кристиане Хофман.

Тя нарече присъдата срещу руския опозиционер „политически мотивирана“.

Преди дни, когато се навършиха 2 години, откакто е в затвора, самият Навални отново се зарече да продължи да се противопоставя на Кремъл.

„Нашата нещастна, изтощена родина трябва да бъде спасена. Тя беше разграбена, ранена, въвлечена в агресивна война и превърната в затвор, управляван от най-безскрупулните и лъжливи негодници“, написа той в социалните мрежи чрез своите адвокати.

„Всяко противопоставяне срещу тази банда – дори ако е само символично, предвид моя ограничен капацитет – е важно. Няма да им предам своята страна и вярвам, че мракът в крайна сметка ще избледнее“, добави Навални.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)