Никола Минчев: Изпращането на военна помощ на Украйна не е на дневен ред

Никола Минчев: Изпращането на военна помощ на Украйна не е на дневен ред

Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА 

Темата за изпращане на оръжия в Украйна не е на дневен ред, защото няма проект, внесен за това. Позицията на правителството, подкрепена и от парламента, е, че изпращането на военна помощ на Украйна не е на дневен ред. Към момента е важно да се праща само хуманитарна помощ. Това каза председателят на 47-ото НС Никола Минчев пред БНТ.

Запитан за евентуалното изслушване на украинския президент Володимир Зеленски пред парламента, Минчев заяви, че лично подкрепя провеждането на такова изслушване. „Това ще е събитие в българския парламент“, каза той.

Изслушването на Зеленски не води след себе си автоматично изслушване на Владимир Путин, тъй като едната страна в конфликта е агресор, а другата се защитава, категоричен бе Минчев.

Още по темата

„Планът за възстановяване предстои да бъде подписан в следващите две седмици. На финалната права сме и скоро ще можем да се поздравим с един добре преработен и финален план. По този план в икономиката на България ще влязат изключително сериозни средства. Тези пари този път ще бъдат използвани по предназначение – за стимулиране на икономиката“, каза още той.

Коментирайки работата на парламента, той подчерта, че първите 100 дни на управлението се влияят и от външните фактори. „За тази изключително тежка обстановка при избухвала война в близост до нас управляващата коалиция се справи добре в рамките на тези 100 дни. Стремежът е да се повиши темпото на промените, които сме си заложили като цел. До този момент най-важното е, че приехме бюджета, стартирахме някои от поставените реформи в съдебната власт – закрихме спецправосъдието и кариерните бонуси във ВСС, предстоят и други реформи“, каза още Минчев.

По думите му кризите са забавили промените и са отнели от фокуса им. „Друго е да се управлява в относително спокойно време, друго е когато има война – виждаме как това влияе на енергоносителите. Това е важен аспект, който отнема важна част от времето и вниманието на всеки, който се занимава с управлението“.

На въпрос дали вижда наближаващи избори Минчев коментира, че „изборите винаги са възможни“.

„Със сигурност избори ще има след 3.5 г., а дали ще има по-рано – ще видим. За нови избори е необходимо един от коалиционните партньори сериозно да размисли относно участието си в настоящата коалиция, допълни председателят на НС. На този етап няма предпоставки за това, дори разминавания в мненията относно Украйна няма да доведе до разкол, категоричен е Минчев.

Председателят на парламента, който е юрист, коментира и ареста на Бойко Борисов. Той не виждал проблем от страна на МВР – те са действали в рамките на компетентността си, и не е имало нищо притеснително в самата акция.

„От ареста на Горанов дори не видяхме и кадри. Това оценявам положително, защото е умерено – не трябва да има показност. Сега топката е изцяло в прокуратурата“, завърши Минчев.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)