НИМХ излиза от БАН

Националният институт по метеорология и хидрология излиза от структурата на БАН, решиха при премиера Бойко Борисов след заседанието на Министерски съвет. Учените, които се занимават само с наука, ще избират дали да останат в НИМХ или в Академията, съобщи бТВ.

На срещата са обсъдени два варианта и по-приемливият е бил НИМХ да бъде изведен извън БАН, като се запази оперативната дейност, а учените, които се занимават само с научна дейност, да изберат дали да останат в НИМХ или в БАН, поясни министърът на образованието Красимир Вълчев. Това ще се реши на Общо събрание на БАН на 10 септември.

[ad id=“225664″]

„Направихме предложение за финансова независимост, колегите не го приемат и искат да останат извън структурата на БАН. Въпросът ще бъде бъде решен на Общо събрание. Ако това е решението на правителството, БАН ще се съгласи”, каза председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски.

„Ние сме демократична организация, учените, които смятат, че мястото им е в БАН, няма да срещнат пречки от наша страна”, увери директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.


image0 (9K)