Нинова настоява за отлагане на плащанията на битовите сметки: Хората са затруднени!

Авансово да се внасят вноски по данък печалба на база на 2018 г. е абсурдно. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио.

„Предлагаме да се отложат плащанията на битовите сметки, защото хората са затруднени“, каза тя. По думите ѝ срокът се удължава до 20 дни. „Не знаем колко ще продължи извънредното положение, но това, което вчера се реши, не е достатъчно. Удължаването на срока означава, че все пак ще се трупат лихви.

Нашето предложение беше един месец след приключването на извънредното положение да бъде замразен, като се надяваме след този един месец фирмите да започнат отново работа. Не ограничаваме тези, които могат, да си платят сметките. Това се приема от САЩ, през цяла Европа до Индия и т.н. Отлагат се плащания на данъци и осигуровки например“, допълни още Нинова.

„Авансово да се внасят вноски по данък печалба на база на 2018 г. е абсурдно. Отлагане до 30 юни за подаване на данъчни декларации беше прието. Удължиха се сроковете. Условието е да се плащат авансови вноски на база на собствена прогноза. Би трябвало да може да се прогнозира“, каза още лидерът на БСП.

„Настояваме за актуализация на бюджета и в парламента да се представи финансовото състояние на страната. Защото чухме много противоречиви изказвания от министри, премиер. Този разговор липсва, което води до някакви съмнения дали изобщо го е имало този излишък“, допълни още тя.

„Очевидно на гърба на трагедията, болестта и смъртта на хора някой ще прави пари. Виждате, че започна спекула на пазара. Не дай се Боже да се разрасне кризата, ще се разрасне и тази спекула. Това, което предлагахме засилени наказания срещу спекулантите в наказателния кодекс, ново определение какво е спекула. В извънредно положение се допускат и такива мерки. Нашето предложение беше за пазарна цена плюс 15 % най-много надценка“, каза още Нинова.


image0 (9K)