Нинова: Първият носи отговорност – затова подадох оставка

„ГЕРБ загубиха повече от 100 000 гласа! Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, купен вот и въпреки това ние увеличихме подкрепата си с още един мандат в Европарламента, но няма да казвам, че победихме. Не, ние загубихме тези избори. Тежи ми загубата“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред бТВ.

„Изпитах разочарование, когато излязоха резултатите. Ние обаче сме единствените, които имаме един депутат повече, имаме спечелени 63 общини, пробив в София – Красна поляна“, изброи тя.

„Не мога да си обясня социологическите проучвания преди изборите, не ме интересуват прогнозите. Решението за оставката взех сама, това е лично решение. Моето разбиране е, че първият носи отговорност“, добави тя.

„Отношенията ми с Георги Гергов са напрегнати. Имаме различно отношение към политиката. След участието му в ЦУМ-гейт го помолих да да напусне ИБ на БСП“, това обясни Нинова за разминаванията си с пловдивския лидер на БСП.

„Имаме противоречия по отношение промените в устава на БСП също – например как да се избира председателя на партията“, допълни тя Нинова.

„Въпреки разделенията, ние работихме заедно. Привърженик съм на споделената отговорност, всеки по места да си направи анализ, и където губим изборите, членовете на партията трябва да решат какво да направят“, каза тя.

„Не мисля, че отхвърлянето на Истанбулската конвенция е отблъснало избирателите на БСП. Същото важи и за Пакта за миграция, защото и в двата случая партията на 80% е на едно мнение“, заяви Нинова.

„Със Сергей Станишев работихме добре, чухме се в края на кампанията, имаме противоречие в политиките, няма нищо лично в това“, коментира лидера на ПЕС Нинова. „Много хора ме убеждаваха да не подавам оставка, но моето чувство за отговорност не ми позволява това“, добави тя.

„Националният съвет подреди тази листа. Аз предложих друга. Националният съвет извади напред неразпознаваеми лица, Националният съвет вкара Станишев в листата, консолидирахме се , но защо не победихме“, попита тя в отговор на въпрос за критиките на Ангел Найденов.

„Истинските проблеми на тези избори е ниската активност, това ни делегитимира като партии, които представляваме българския народ, това е знак към всички, че не ни одобряват. Негативният вот се изля към всички партии чрез негласуването“, посочи Нинова.

„За тона на кампанията – това е клише, че сме водили негативна кампания, а не европейска. Ние от БСП не успяхме да покажем да хората, че сме против статуквото и не можахме да им покажем, че ние сме алтернатива. „Апартаментгейт“ тръгна не от БСП, а от американците. Ние казвахме, че ГЕРБ са корумпирани, това негативна капания ли е“, възкликна лидерът на БСП в оставка.

Нинова обеща, че в близките дни ще реши кого да посочи като свой заместник, докато Конгресът избере титуляр.


image0 (9K)