Ниското самочувствие може да предизвика страшни болести

Много е важно човек да има високо мнение за себе си и да се обича. Ниското самочувствие не води до нищо добро.

Неувереността, сковаността, страховете, затрудненията в общуването с околните и в постигането на собствените цели като цяло ни пречи да живеем нормален и пълноценен живот.

Ниската самооценка може да бъде опасна и за физическото ни състояние. Някои заболявания и патологии възникват именно на тази основа.

Главоболие

Хората с ниско самочувствие не си позволяват да бъдат себе си. Струва им се, че задължително трябва да отговорят на очакванията на другите.

Те често се притесняват за всичко. Ако направят нещо нередно, не спират да мислят за него или стават раздразнителни. Оттук идват и постоянното главоболие и хроничните мигрени.

Лошата самооценка често е причина и за ниско кръвно налягане.

Хрема

Дори това банално разстройство на здравето сигнализира за ниско самочувствие. Потиснатото самосъжаление, неувереността в собствените ни сили и убедеността, че целият свят е против нас, може да предизвика синузит.

Астма

Някои хора с ниско самочувствие са толкова несигурни в себе си, че им се струва, че нямат право на нищо, не трябва да казват нищо излишно и дори да дишат без разрешение. Понякога те поемат вината на другите върху себе си.

По правило в такива случаи често се появява астма или други усложнения на дихателната система, дори туберкулоза.

Болно гърло

Липсата на самочувствие ни пречи да изразяваме мнението си и да се проявяваме по начина, по който искаме. Това може да причини болки в гърлото.

Отслабен имунитет

Да се обичаш е много важно и обширно чувство. Затова и не е изненадващо, че това действа върху организма не само точково, но и като цяло отслабва имунната система.

Хората с ниска самооценка често имат проблеми с нея, тъй като имунната система е свързана със самоидентичността, осъзнаването на собствените потребности и признаване на правото да бъдем това, което искаме, без да изпитваме вина пред другите.

Изкривяване на гръбначния стълб

Проблемите с гръбначния стълб – от изкривяване до херния, възникват от факта, че ценим себе си само в моменти, когато сме полезни за другите. Когато самите ние не се подкрепяме, нарушения се случват и с основната ни опора – гръбначния стълб.

Артрит и проблеми с бъбреците

Прекомерната строгост, самонаказанието, обезценяването и неумението да се отпуснем водят до подобни здравни проблеми.

Нарушения на стомашно-чревния тракт

Стомахът е много важен орган, който реагира много бързо не само на физиологични, но и на психологически влияния. При дискомфорт в областта на стомаха – нищо не може да ни зарадва.

Ако всичко ни е наред, стомахът ни е получил вкусна храна и нищо не го притеснява, ние също сме щастливи. И обратното – стомахът бързо реагира на нашите проблеми. Ако се чувстваме зле, най-вероятно ще имаме проблеми с него (колики, подуване на корема).

Ниското самочувствие може да ни докара и язва. Главните черти на хората, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, са безпомощност в опитите да се променят, да се адаптират към света и в същото време раздразнение, което изпитват както към себе си, така и към околните.

Язвите често са причинени и от безграничното ни желание да угодим на някого, стремежа към перфекционизъм, жертването на собствените интереси и негодуванието, когато никой не оцени това.

По правило такива хора, дори да са постигнали нещо значимо в живота си, пак няма да бъдат доволни от себе си.

jenata.blitz.bg

 


image0 (9K)