Нова провокация на Ердоган! Заплашва ли ни турският президент?

Турският президент Реджеп Ердоган отново индиректно изрази претенции към територии, които са били част от Османската империя. Той произнесе провокативна реч на церемония за 78-та годишнина от кончината на основателя на модерна Турция Кемал Ататюрк.

„Турция е по-голяма от Турция“, каза Ердоган, цитиран от „Франс прес“. Според него нейното влияние трябва да отиде отвъд нейните граници. „Нашите братя на Балканите, в Крим, в Кавказ, в Алепо и Мосул може да са отвъд нашите физически граници, но те са в границите на нашите сърца и в центъра на нашите сърца“, заяви турският президент.

Той стигна още по-далеч: „Мина век, откакто те са отделени от тази територия. Но надеждата за населението не изчезва. Ние няма да сме затворници в 780 000 кв. км“. Ердоган каза, че Турция нямала териториални претенции към други страни, но смисълът на неговото изявление е точно такъв, коментират политически наблюдатели.

В своя апогей Османската империя е заемала много по-голяма територия от тази на съвременна Турция. Под робство са били и българските земи.

 

 


image0 (9K)