Нов президент на Куба, различен от фамилията Кастро ще изберат в неделя

Парламентарните избори, които ще се състоят в неделя в Куба, не приличат на нито едни избори в региона. Няма рекламни клипове. Няма предизборни митинги. Няма кандидати под партийни лозунги, тъй като те всички или са членове на управляващата Кубинска комунистическа партия, или са „неприсъединени“ кандидати, които се придържат към партийната линия, предаде Dailysabah.

[ad id=“225664″]

Единственият външен признак за предстоящите избори са снимките и биографиите на кандидатите, поместени на публични места. Самите кандидати безшумно посещават квартали и предприятия, за да контактуват с хората.

Въпреки че кубинските избори минават без много шум, избирателната активност – някои отдават това на правителствения натиск – обикновено варира около и над 95 на сто. Повече от осем милиона кубинци са призовани да изберат 605 членове на Националното събрание и 1265 делегати в 15 провинциални събрание.

Интересът към изборите е по-голям от обикновено, защото новият парламент трябва да се събере на 19 април и да избере приемник на 86-годишния президент Раул Кастро. Очаква се новият президент да бъде първият, който не е член на фамилията Кастро след революцията през 1959 г., когато Фидел, по-старият брат на Раул, взема властта.

[ad id=“263680″]

„Наистина е любопитно да разберем какъв ще бъде новият президент“, казва Ернесто Балан, шофьор на такси в Хавана. „Винаги сме имали лидери със силна индивидуалност и присъствие, но още не познаваме новия“, добавя той.

Раул Кастро пое временно властта, когато през 2006 г. здравето на брат му се влоши, а после през 2008 г. стана официално президент. Фидел почина осем години по-късно на 90-годишна възраст.

Миналата година Раул Кастро обяви, че няма да се стреми към трети мандат на поста. Преобладават очаквания негов приемник да стане настоящият вицепрезидент Мигел Диас-Канел, инженер, който е бил министър на образованието.

„Никой не е казал, че той ще бъде следващият президент, но ние мислим така, защото Раул му предоставяше много важна роля през последните години“, каза чакаща на опашка пред хаванска аптека пенсионерка, която помоли да не бъде назовавана.

Въпреки че принадлежи на следреволюционното поколение, Диас-Канел едва ли ще въведе нови мащабни свободи и реформи. Освен че е известен като привърженик на приемствеността, той навярно ще бъде ограничен от присъствието на Кастро, който ще оглавява компартията най-малкото до следващия й конгрес през 2021 г.

Кастро също е кандидат за място в парламента и се очаква да продължи да разполага с влияние върху армията. Неговото правителство въведе икономически реформи, които позволиха на повече хора да започнат малък бизнес, но строгите ограничения върху частното предприемачество остават в сила.

[ad id=“237001″]

Инакомислието се репресира до такава степен, че някои кубинци обсъждат политиката с чужденци само в някой парк, далеч от ушите на други хора. Но мнозина кубинци казват, че са благодарни за постиженията на революцията като безплатното образование и здравеопазване, както и ниските разходи за жилища.

Хавана е безопасно място, където бездомници и просяци са рядка гледка. Икономиката се възстановява след рецесията от 2016 г. Растежът за 2017 г. е 1,6 на сто, който се дължи главно на земеделието и туризма. Но животът остава труден за мнозина кубинци, които имат много ниски заплати и с мъка намират хранителни продукти и други основни стоки, които могат внезапно да изчезнат от пазара заради дефицит в производството. Главните източници на доходи в Куба са паричните преводи, изпращани от кубински емигранти, които наброяват стотици хиляди в САЩ, Мексико и Испания.

„Високата избирателна активност не е непременно отражение на голям интерес към политиката“, казва един местен журналист, който отхвърля възгледите на някои дисиденти, че хората се чувстват принудени да гласуват. Кубинците гласуват заради нещо като чувство за дълг, казва журналистът, и за да подкрепят правителството, чието падане, според тях, би влошило проблемите им.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп затегна ограниченията за бизнеса и пътуванията до Куба, след като отношенията се бяха затоплили по времето на Барак Обама. Вашингтон настоява, че на карибския остров трябва да бъдат въведени многопартийна демокрация и капитализъм.

Подобни предложения будят малък ентусиазъм заради опасенията на кубинците, че ще загубят социалните си придобивки и ще станат източник за икономическа експлоатация от Съединените щати. Куба няма „да направи отстъпки от своя суверенитет“, нито „да преговаря за своите принципи“, каза Диас-Канел.

[ad id=“236999″]

„Има едно поколение, дало всичко за революцията“, каза студентът Йосвиан Санчес, дошъл в културен център, за да ползва интернет. „Сега е ред на по-млади хора. Ние може да допуснем грешки, но трябва да ни бъде даден шанс“, добави той.


image0 (9K)