Нумизмати: Показаните от прокуратурата монети от кабинета на Папалезов са сувенири

На снимките, които прокуратурата разпространи от кабинета на обвинения шеф на сектор „Културно-исторически ценности“ към Главна дирекция „Национална полиция“ Ангел Папалезов тази седмица, са показани сувенирни монети, които се продават свободно на пазара на стойност между 5 и 20 лв.

Най-едрата монета на снимките представлява метален възпоменателен знак с надпис „ПЛIСКОВГРАД-Хан Омуртаг 814-832“. Може да се купи в интернет за 10 лв., не е културно-историческа ценност и не попада в рамките на Закона за културното наследство, който предвижда задължителна идентификация и регистрация, тъй като това е един съвременен плакет за спомен на туристите, посетили град Плиска.

На една от монетите се вижда и надпис „COPIA“, което е изрично обозначаване на копие или реплика и очевидно на снимките не са показани автентични монети. Това обясниха председателят на сдружение „Съюз на нумизматичните дружества в България“ – Велико Търново Валери Стойчев и колекционерът Тенчо Попов.

„Дневник“ ги потърси за коментар и анализ за стойността и автентичността, както и за евентуалната цена на показаните от прокуратурата монети, открити в кабинета на Ангел Папалезов, след читателски сигнал до редакционната поща, в който се съобщаваше, че монетата с надпис „ПЛIСКОВГРАД-Хан Омуртаг 814-832“ се продава онлайн.

„След като тази монета очевидно е евтино копие, се чудя дали е вероятно някои от останалите монети на снимките също да са евтини копия. Ако и други се окажат фалшиви, тогава защо някой би си пазил очевидни фалшификати, които никой не би купил? Възможно ли е някои от монетите да са набързо произведени само за снимките?“, пита в сигнала си читателят на „Дневник“.

Главен инспектор Ангел Папалезов отказа коментар пред „Дневник“ по случая, тъй като в момента тече разследване. „Не мога да коментирам, имам забрана от прокуратурата, а и бих искал да се отнеса коректно към колегите и да ги оставим да си свършат работата“, каза той.

Какво показва прокуратурата

Стойчев и Попов са дългогодишни колекционери нумизмати и познавачи на монетите от различни исторически периоди. Двамата са единодушни, че монетите от снимките дори нямат претенцията да са копия, близки или имитиращи оригиналите, а реплики и притежанието им не е престъпление.

В съобщението на държавното обвинение от 2 юни бе посочено, че предстои да бъде назначена експертиза за произхода на монетите, както и че според първоначалните данни монетите вероятно са от времето на Древен Рим и Древна Елада. В съобщението от прокуратурата се казва и че в служебния кабинет са открити предмети с белезите на културно-исторически ценности.

„Дневник“ потърси с въпроси прокуратурата, но отговори не бяха получени.

Колекционерите все пак направиха уточнение, че не е известно дали снимките от съобщението на прокуратурата от 2 юни показват действително намерените и иззети монети, или са с илюстративен характер и обясняват, че в някои случаи с цел да не се разкриват част от информацията, която би затруднила следствието и евентуално подпомогнала заподозрените, разследващите показват илюстративни снимки.

Прокуратурата не за първи път разпространява снимки, в някои случаи и видео, от претърсвания, изземвания, особено в случаи, в които иска да подчертае значимостта на случая. Досега никога не е правила уточнение, че кадрите не показват разкритията, а са само илюстрация.

Законът е спазен, монетите не подлежат на регистрация

Монетата с надпис „COPIA“ (най-вдясно на първата снимка до заглавието) е пример за това, че човекът, които я е отсякъл, е спазил Закона за културното наследство, подчертават колекционерите.

Според Чл. 173:

(1) Копието е новосъздадена вещ, която възпроизвежда максимално точно визуалните и размерни характеристики на културната ценност.

(2) Копията задължително се маркират със знак, обозначаващ ги като копие.

В случая според Валери Стойчев и Тенчо Попов става въпрос не за копие, а за реплика, но за това е необходимо да се измери теглото и диаметъра. Нумизматите показват и оригинална такава монета, но тя е сребърна, а откритата в кабинета на Папалезов – реплика.

„Всички останали осем „монети“ от снимката също са от този вид – копия (реплики), въпреки че на страната, от която са снимани няма знак, че са копия, но може би и те се различават много от оригинала в тегло, вид метал и диаметър. Притежанието им не е престъпление, освен ако собственикът ги произвежда с цел търговия, без надлежните разрешения“, подчертават още Стойчев и Попов.

Патината е изкуствена и е положена допълнително

„Плакета на „Плиска“ е като плакат на Веселин Маринов – очевидно е, че не е автентична монета. Останалите римски денари на пръв поглед и само по снимки категорично са съвременно подражания. Това ще ви го каже всеки експерт в България. Тук е очевидно, че патината е изкуствена и е положена допълнително“, коментира пред „Дневник“ проф. Константин Дочев – експерт в сферата на нумизматиката с дългогодишен опит, който е изготвял десетки съдебни експертизи по различни дела.

„В закона няма термин фалшификат, а копие, реплика и търговска вещ. Аз употребявам общото понятие „съвременно подражание“ за копие, реплика или търговска вещ. Жалко, че са снимани едностранно, тъй като монетите имат три страни. Оригиналите на тези монети с изображения на Октавиан и Август струват по около 1000-1200 евро едната, но това очевидно са копия“, подчерта още Дончев.

dnevnik.bg


image0 (9K)