„Нюзуик“: Отровителите на Скрипал – наказателен отряд извън контрола на Путин?

„Човек трябва да е идиот, за да стори това точно преди президентските избори“. Теорията на Михаил Любимов за конспирациите е следната – зад атаката стои западна служба за разузнаване или група за убийства, свързана със западните тайни служби.

[ad id=“225664″]

„Предателите ще ритнат камбаната, повярвай ми”, каза бавно той. „Тези хора предадоха приятелите си, своите братя. Каквото и да са получили в замяна на това, онези 30 сребърника, които са получили – те ще се задавят с тях”. Това не са думи на дон Корлеоне, а на… Владимир Путин в ефира на национална телевизия. Годината е 2010-а, а той е премиер. Затова не е голяма изненада, че британските медии бързо обвиниха Кремъл за отравянето на бившия агент Сергей Скрипал, пише Newsweek.

Би било страшно, ако руският президент е заповядал такъв удар на британска земя. Но по-брутална е вероятността опитът за убийство да е работа на отряд от руски убийци, работещ безнаказано и със знанието на властта… но по собствена инициатива.

[ad id=“263680″]

Често обвиняват Путин, че убива опонентите си – от отравянето на бившия агент от КГБ Александър Литвиненко в Лондон през 2006-а до разстрела на активиста Борис Немцов на моста край Кремъл през 2015-а. Може би тези обвинения имат своите основания. Но представете си, че руският президент не е всевиждащият кукловод, за какъвто го вземат, а просто средностатистически автократ, който е начело на непокорна банда от шпиони-убийци?

[ad id=“236993″]

„Има нещо, което ме спира твърде категорично да обвиня Кремъл. Защото такава постъпка би била извънредно глупава точно в този момент. Преди Световната купа Русия се държи безупречно. А тази атака е толкова публична. А Путин търпи само негативи от нея”, коментира член на британския парламент, цитиран от Newsweek.

А Михаил Любимов, който оглавяваше лондонското бюро на КГБ през 80-те години, заяви пред московската телевизия „Дожд”: „Човек трябва да е идиот, за да стори това точно преди президентските избори“. Неговата теория на конспирациите е следната – зад атаката стои западна служба за разузнаване (той не назова точно коя) или група за убийства, свързана със западните тайни служби.

[ad id=“236999″]

Разбира се, подобни твърдения са твърде пресилени. Но Любимов е прав за едно – за разлика от убийството на Литвиненко, атаката срещу Скрипал бе твърде публична и твърде лесна за проследяване, коментира списанието. А използваният нервен агент, както и мястото, на което е употребен, поставя и всички хора в близост под риск.

„Абсурдно е да мислим, че нашите хора ще го направят по този непохватен начин. Това е провокация, маскирана така, че да изглежда руско деяние”, смята бивш генерал от КГБ, пожелал да запази анонимност, тъй като в момента работи за частния сектор в Москва.

[ad id=“237001″]

От друга страна Скрипал се вписва определението на Путин за „предател”. Когато е бил полковник от Главното разузнавателно управление, той е работил за британското разузнаване. Това се е случвало в периода от 1995-а до пенсионирането си през 1999-а. Той е предал агентите на ГРУ в Европа и в замяна е получил 139 хиляди долара. През декември 2004-та той е арестуван в Москва, а по-късно е осъден на 13 години затвор за шпионаж.

През юли 2010-а Скрипал е освободен и разменен срещу 10 руски агенти под прикритие, арестувани в САЩ. Сред тях е и червенокосата красавица Ана Чапман. Заедно със Скрипал са освободени четирима британски агенти. Но да се върнем на двойния агент. Той не е спазил кода на колегите си, който гласи: „Смърт за шпионите”.

През 2010-а високопоставен източник от Кремъл заяви пред в. „Коммерсант”: „Ние знаем кои са шпионите и къде са. И недейте да имате капка съмнение – Меркадер вече е изпратен при тях”. За уточнение – Рамон Меркадер е килърът, изпратен от КГБ, за да убие Леон Троцки в Мексико през 1940-а.

[ad id=“238430″]

Британски дипломат коментира, че атаката срещу шпионин, който официално е бил част от сделка, противоречи на политическия протокол. Ако започнем да удряме всички разменени агенти, това ще провали цялата логика.

Възможно е обаче нападателите на Скрипал да не се интересуват от политическия ефект. А действията им да са резултат от съперничество между различни служби за сигурност.

Руската национална служба за сигурност ФСБ е изключително активна зад граница, коментира Марк Галеоти от Института за международни отношения в Прага.

„Това е съвсем различна служба от ГРУ. Тя се състои от политически полицаи, които не спазват правила. Те действат безнаказано благодарение на благосклонната защита на Кремъл. Не знаят и не се интересуват от стария етикет. Тяхната служба не е достатъчно влиятелна, за да не я грижа дали техните приключения причиняват проблеми на руската дипломация. Те често са аматьори, но са агресивни“, разказва Галеоти, цитиран от американското издание.

[ad id=“218001″]

Принципът, който позволи на ФСБ да екзекутира руски врагове отвъд границата, беше утвърден през март 2006-а, когато Държавната Дума прие закон за противодействие на тероризма, позволяващ на държавните агенции да убиват „терористите” в чужбина. А публичния призив на Путин през 2010-а да се елиминират „предателите” развърза ръцете на отрядите убийци на секретните служби.

Едната възможна причина е предателството към родината. Другата – личностен мотив. Атаката срещу Скрипал може да е работа на офицери от ГРУ, чиято кариера е била опропастена от предателството му през 90-те. Според някои източници, около 300 агенти и офицери са били изобличени от него. Част от тези, които са няколко години по-млади от Скрипал, сега може би са генерали. Мъже с позиции, които могат да получат дълго чаканото отмъщение, коментира бивш британски дипломат.

[ad id=“225664″]

Разбира се, това са само спекулации, посочва Newsweek. Но е факт, че липсва друг логичен мотив.

Нова телевизия

 


image0 (9K)