„Нямаме достатъчно оръжия“. САЩ спряха помощта за Украйна, а европейската е блокирана от Орбан

"Нямаме достатъчно оръжия". САЩ спряха помощта за Украйна, а европейската е блокирана от Орбан

Украйна няма достатъчно оръжия, за да спре руската армия, която в момента се опитва да постигне напредък заради президентските избори. В същото време САЩ спря помощта за Украйна, а европейската е блокирана от премиера на Унгария Виктор Орбан.

„Ситуацията на фронта е много тежка. Нямаме достатъчно оръжия“, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в Латвия. На Украйна ще ѝ бъде трудно да оцелее, ако не получи забавен пакет финансова помощ от Европейския съюз, каза той в Талин.

В същото време помощта на САЩ за Украйна в борбата ѝ срещу Русия е спряна от републиканците в Конгреса, а помощта на ЕС за Украйна се блокира от премиера на Унгария Виктор Орбан.

Новините идват на фона на масирани руски атака с ракети и дронове в последните седмици. Украйна освободи 50% от територията, която Русия завзе преди две години, но за настъплението на Силите за отбрана е необходимо да се контролира въздушното пространство. Почти две години след началото на войната Русия започна да използва балистични ракети, които са произведени в Северна Корея.

Зеленски каза, че Русия е изправена пред недостиг на боеприпаси и се бори да се възстанови елитните си войски, което се отразява на поведението ѝ на бойното поле.

Москва води преговори за закупуване на ракети от Иран и руските сили са получили над 1 милион единици боеприпаси от Северна Корея, каза той.

„Помощта, която оказвахме, в момента е спряна“, каза пред репортери говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Преговорите във Вашингтон продължават. Пакетът предложен от президента Джо Байдън щеше да осигури около 50 млрд. долара нова помощ за Украйна, хуманитарна и икономическа помощ за правителството в Киев. Други 14 млрд. долара бяха планирани за Израел, който воюва с „Хамас“ в ивицата Газа. Републиканците настояват за по-строги мерки за контрол на имиграцията по границата на САЩ с Мексико.

В ЕС се търси начин да бъде отблокирана гласуваната вече воена помощ за Украйна. Един от Президентът на Украйна Володимир Зеленски може скоро да се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан, тъй като Унгария продължава да блокира помощта от ЕС, предназначена за Киев, предаде ДПА.

За да проправят пътя за потенциална среща между двамата лидери, украинският външен министър Дмитро Кулеба и неговият унгарски колега Петер Сиярто ще се срещнат в западния украински град Ужгород на 29 януари, обявиха двете страни.

Украйна се бори с руска инвазия от февруари 2022 г. и нова програма за помощ на ЕС на стойност 50 милиарда евро (55 милиарда долара) за следващите четири години трябваше да бъде договорена през декември.

Но Орбан, който поддържа добри отношения с руския президент Владимир Путин, наложи вето на плана и каза, че ЕС неправилно е замразил средства, предназначени за Будапеща.

Ако през следващите седмици не бъде намерено решение с Унгария, останалите страни членки на ЕС възнамеряват да действат като група от 26. За 1 февруари е обявена специална среща на върха на ЕС за това как да се процедира.

Балтийските държави се ангажираха да дадат значителна помощ при обиколката на Зеленски в последните дни. Естония ще предостави помощ на Украйна в размер на 1,2 милиарда евро за три години, за да я въоръжи по-добре. Литва одобри пакет от дългосрочна военна помощ за 200 милиона евро и още този месец ще изпрати боеприпаси, генератори и детонационни системи в Украйна, а през февруари бронетранспортьори M5777. Латвия обеща гаубици, боеприпаси, комуникационно оборудване, противотанкови оръжия, хеликоптери и други оръжия.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)