Няма да останем без горива, успокоява Живодар Терзиев

Няма да останем без горива, успокоява Живодар Терзиев

Снимка: БГНЕС

Без горива няма да останем, пазарът ще бъде задоволен, заяви пред журналисти в Министерския съвет Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциацията (БПГА).

Той обяви, че правителството трябва да настоява България да бъде част от страните, които по изключение няма да прилагат петролното ембарго срещу Русия.

Още по темата

5 май 2022 18:20

77

„Ако това се случи и сме от изключенията, подобно на Унгария и Словакия, не би трябвало да има каквито и да било притеснения в следващите 12 месеца, 24 месеца или срока, който бъде определен“, посочи той.

Терзиев не се ангажира с прогноза за това какви биха били цените на горивата в бъдеще, но предположи, че поскъпването у нас може да е по-високо от това в Западна Европа заради превоза на суровината и логистиката.

Пазарите вече реагираха достатъчно ясно. Европа очаква увеличение на цените, а нашият регион – Балканският полуостров и Източна Европа, може би дори по-високо увеличение, отколкото в Западна Европа, смята председателят на БПГА.

Живодар Терзиев взе участие в провелата се при премиера среща между фирми от транспортния сектор и представители на правителството, на която управляващите и браншът обсъдиха поскъпването на горивата и евентуалните антикризисни мерки от страна на държавата.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)