Обвинения срещу Брендо в Украйна могат да забавят екстрадицията му. Каква е процедурата

Евентуалното повдигане на обвинения срещу Евелин Банев-Брендо от украинската прокуратура би могло допълнително да забави започналата процедура по екстрадицията му. Това прогнозира местният адвокат Алексей Гаевский пред Радио Свобода.

Българинът беше задържан на 6 септември в Киев, след което местната полиция съобщи, че той е пребивавал в страната с фалшиви документи за самоличност, а в обитаваната от него къща е открита оранжерия за марихуана.

През 2018 г. той беше окончателно осъден в София на 6 години затвор за пране на пари от наркотрафик. В Италия и Румъния пък го очакват присъди от съответно 20 и 10 и половина години зад решетките за трафик на кокаин.

Брендо беше обявен за международно издирване и от трите европейски страни, но засега Киев твърди, че там още не е получена молба за екстрадирането му от нито една от тях. От българската прокуратура пък заявиха на 13 септември, че вече са изпратили такава молба на украинските си колеги.

Преди два дни Районният съд в Киев постанови 20 дни арест за Банев, за да бъде обезпечено по-нататъшното развитие на производството му по екстрадиция. Ако в рамките на това задържане постъпи официална молба от чужда държава, съдът може да удължи ареста на заподозрения за срок до 12 месеца.

„Проверката за екстрадиция обикновено продължава до 60 дни. Анализират се документите, които съдържат основанията за екстрадиция и се установяват обстоятелствата, които могат да попречат на екстрадициятя. След това съдът произнася окончателното решение“, коментира адвокат Алексей Гаевский пред Радио Свобода.

Той обаче смята, че ако Банев бъде официално обвинен за престъпления, извършени на територията на Украйна, тогава той може да бъде предаден на съд там, вместо да бъде екстрадиран веднага.

Юристът все пак отбелязва, че местната прокуратура вече е мотивирала искането си за арест до съда с евентуалната екстрадиция на българина, което означава, такава може да бъде договорена между украинските и българските власти. Според Гаевский към момента дори разследващите в Киев не са наясно какво точно ще се случи с Банев.

„Логиката е като български гражданин той да бъде предаден на България, разбира се, да си изтърпи присъдата. Тъй като обаче тук има колизия с други две присъди, това е въпрос, който ще се реши от украинския съдебен орган по тяхното законодателство“, коментира по този въпрос зам.-градският прокурор на София Иво Илиев в понеделник.

По думите му „в случая наистина има конкуренция на основания за предаване на лицето и може би това ще бъде изпитание и по-скоро тест по какъв начин ще се действа, защото може би ще се наложи някаква практика“. Прокурор Илиев не пожела да се ангажира с конкретна прогноза кога Брендо може да бъде върнат в София.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)