Областна администрация в Югоизточна България е вероятната жертва на криптовируса Wanna Cry

Държавната институция в България, която е била атакувана от криптовируса на 12 май, е областна администрация в Югоизточната част на страната, пише dir.bg.
Няма нанесени щети на институцията. Със случая са се заели ГДБОП и ДАНС

Масовото заразяване на компютри, използващи Windows, обхвана повече от 200 000 компютъра в 150 страни. Вирусът блокира операционната система на „заразения“ компютър и иска „откуп“ за нейното деблокиране.

Новият вид криптовирус с името ИскаПлаче (WannaCry) продължава да нанася щети по света.

Експерти по киберсигурност от ГДБОП съветват да бъдат предприети няколко важни стъпки за защита:
-използване на съвременна операционна система; незабавно обновяване на използваната операционна система, ако тя е неподдържана или остаряла;
-спиране на уязвимия комуникационен протокол SMB;
-използване на надеждна антивирусна програма;
-редовно архивиране на важните потребителски данни върху изолиран носител;
-активиране и правилно конфигуриране на съвременна защитна стена и игнориране на съмнителни и/или СПАМ съобщения.

Вирусът се разпространява без желанието и намесата на легитимния потребител на компрометирания компютър чрез наскоро установена уязвимост в комуникационен протокол за връзка между сървъри по света, използващи операционната система Уиндоус. Всички важни файлове върху заразения компютър се криптират, а потребителят е заставен да заплати еднократно около 550 български лева в дигиталната валута Биткойн, за да получи отново достъп до тях. Компрометираната система автоматизирано се опитва да разпръсне вируса, като атакува други сървъри по света.


image0 (9K)