Областният медицински съвет анализира заболеваемостта от COVID-19 в Старозагорска област

На заседание на Областния медицински съвет, председателствано от областния управител Иван Чолаков, бе направен анализ на заболеваемостта от COVID-19 в Старозагорска област.

Д-р Станимир Станков, директор на РЗИ, подчерта, че в последните дни броят на заболелите продължава да се покачва. Налице е обаче и скрита заболеваемост, защото немалка част от леките случаи на коронавирус се лекуват в домашни условия, без да са регистрирани в системата. Това създава пречки да се очертае реалната картина на заболеваемостта, която според специалистите е по-висока от тази в официалната статистика.

Заради очакванията в близките дни Старозагорска област, както и повечето останали области в страната, да навлезе в червената зона, 12-те здравни заведения, в които има отделения за лекуване на болни от коронавирус пациенти, трябва да направят план за поетапно увеличение броя на леглата. Директорите на болниците поеха ангажимент да го направят.

По-рано областният управител проведе среща и с представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Те поискаха да разберат ще има ли въвеждане на някакви по-строги мерки на местно ниво спрямо техния бизнес. Г-н Чолаков заяви, че на този етап в Старозагорска област не се предвижда въвеждане на други мерки, освен действащите в момента в цялата страна, но при евентуално усложняване на ситуацията, такива могат да бъдат предприети.


image0 (9K)