Образование, градски транспорт, култура. Столичният общински съвет прие бюджет за 2024 г.

Образование, градски транспорт, култура. Столичният общински съвет прие бюджет за 2024 г.

Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на София за 2024 г.

Бюджетът на Столичната община за 2024 г. ще е рекорден – 2,576 млрд.лв. в сравнение с 2,564 млрд.лв. за 2023 година.

Новината идва след няколкомесечна политическа криза в общинския съвет, която започна след местните избори през есента миналата година.

Борис Бонев от ПП-ДБ-СС определи бюджета като „демократичен“. „Никога досега не са били включвани толкова много предложения на гражданите и опозицията при изготвянето на капиталовата програма“, каза той. От ГЕРБ-СДС по-рано казаха, че няма да пречат при приемането на бюджета и го сравниха с този на бившата кметица Йорданка Фандъкова, предложен през септември 2023 г.

Иван Таков от БСП обвини ПП-ДБ-СС, че са предложили „плах и неамбициозен“ бюджет, който до голяма степен се припокрива с предложеното от ГЕРБ-СДС.

Предложенията на ПП-ДБ-СС, разработени от екипа на кмета Васил Терзиев, включват 58,9 млн. лв. увеличение на инвестициите за здравеопазване, социални грижи, образование, ремонти и други. Някои от основните точни в бюджета са:

  • рекордни инвестиции от над 200 млн. лв. в сферата на образованието, от които 111 млн. за строеж на нови и разширяване на вече съществуващи детски градини и учебни заведения;
  • 15% увеличение на бюджета за култура;
  • средства за довършване на големи инфраструктурни проекти като бул.“Тодор Каблешков“, бул.“Филип Кутев“, ринговите булеварди и връзките със Северната скоростна тангента;
  • средства за отчуждаване на зелени площи, както и за квартална инфраструктура;
  • рекордни средствата за градски транспорт – 505 млн. лв.;
  • 10% увеличение на средствата за почистване и озеленяване;

В подкрепа на бюджета гласуваха 45 общински съветници от ГЕРБ-СДС и няколко съветници, отцепили се от „Въраждане“, а „против“ бяха 15 съветници от БСП, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“, както и Карлос Контрера от ПП „ВМРО – Българско национално движение“.

На изборите в София местната коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ – „Спаси София“ (ПП-ДБ-СС) спечели кметския пост и най-много общински съветници, но тъй като броят им не беше достатъчен за самостоятелно мнозинство, СОС не можа да си избере председател в продължение на седем поредни заседания. Това забави останалите гласувания, включително и за бюджета на столицата.

Председателят Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС беше избран едва в началото на февруари.

След това коалицията загуби управлението на почти всички комисии в Столичния общински съвет (СОС). Те се ръководят основно от ГЕРБ и БСП, с подкрепата на „Синя София“, ИТН, ВМРО и четирима отцепили се от „Възраждане“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)