„Обстрел с яйца и краставици“. Как премина първият Бургас Прайд

Знамето, което символизира гей общността, беше изгорено по време на първия гей прайд в Бургас, а участниците в него бяха замеряни с яйца от протестиращи срещу проявата.

В морския град, в събота, едновременно се проведоха Бургас Прайд и събитие, обявено като Парад на хетеропривържениците. Напрежението между участниците в двете паралелни прояви нарастваше през целия следобед, съобщава БНР. Над 300 полицаи охраняваха събитията.

В първия прайд в Бургас участие взеха няколко десетки местни граждани, както и други, пристигнали от София, за да подкрепят демонстрацията, призоваваща за край на хомофобията и признаване на правата на ЛГБТИ общността.

Според БНР в контрадемонстрацията участие са взели около 300 човека. По данни на общественото радио, въпреки присъствието на полицията, те са замеряли с яйца и крастваици присъстващите на прайда, а накрая организаторът на протеста е запалил и знамето, символ на гей общността.

Един от участниците в Прайда, Владислав Петков, потвърди пред Свободна Европа, че участниците са били „обстрелвани“ с яйца и краставици. „Понякога се налага да защитаваме равнопоставеността с телата си“, каза той.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)