Обсъждат забраняване карането на велосипеди пред сградата на Община Стара Загора

Постоянната комисия по образование, наука и защита правата на децата при Общински съвет Стара Загора внесе предложение до кмета на града относно поставяне на знаци в района на сградата на Общината.

На заседания на Постоянната комисия по образование, наука и защита правата на децата неколкократно нейни членове са поставяли на обсъждане проблема с деца, които карат велосипеди, тротинетки и др. в централната част на Стара Загора, най-вече на площада пред сградата на Общината, по пешеходната зона и в парк „Пети октомври”.

Постъпвали са сигнали за ситуации, застрашаващи живота и здравето както на деца, така и на граждани, поради каране с висока скорост, вкл. и по велоалеята по бул. „Митрополит Методий Кусев”, по стълбите пред общината и в парк „Пети октомври” или по цялата пешеходна зона, но не по велоалеята.

Проблемът продължава да съществува. По този повод Комисията проведе среща с участието на представители на Община Стара Загора и МВР. В нея участваха Иванка Сотирова – заместник-кмет и Пламен Тодоров – началник отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи”, както и двама служители в Сектор „Пътна полиция”.

Набелязани са мерки и действия, които да ограничат рисковото поведение от страна на велосипедистите, в т. ч. информационна кампания в медиите и училищата, поставяне на пътен знак в началото на велоалеята и др.

Предложено бе от страна на Община Стара Загора да бъде поставен знак/знаци в района на сградата на общината, непозволяващи карането на велосипеди и др.

В предложението се казва още, че от името на Постоянната комисия по образование, наука и защита правата на децата се надяват казусът да бъде обсъден и да бъдат предприети действия, недопускащи поведение, поставящо в риск както деца, така и възрастни.


image0 (9K)