Община Пловдив реши да възобнови традициите по Коледа

В центъра на Пловдив на 26 декември две прасета ще бъдат разфасовани. Целта е да бъдат показани българските традиции за Коледа.

Тази новина беше обявена от кмета Иван Тотев по време на сесия на Общинския съвет.

„Тъй като вече много хора, особено от по-малките пловдивчани, нямат много възможност да ходят по селата и да се запознаят отблизо с традициите, то ние решихме в община Пловдив да направим така, че традициите да дойдат в града”, каза той, предава bTV.

„Това е плашещо и неприемливо, няколко дни след това Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. В това нещо виждам един евтин пиар кметът Тотев да си скрие провала с инфраструктурните проекти за Пловдив 2019”, коментира общинският съветник от БСП Иван Петков.

От Реформаторския  блок – Пенка Деведжиева  се надява решението да бъде преосмислено.  „Моето внимание беше привлечено преди всичко от коледарите, но впоследствие разбрах за тези трупни парчета меса, които ще висят. За мен това е  принизяване на една такава традиция. Традициите не са само кулинарията. Иначе и във Виена има къщички с вурстчета и греяно вино. Мисля, че по доста по-интелигентен начин могат да се представят традициите”, категорична е тя.

Не знам защо трябва да се пазят традиции по този начин, отбеляза и журналистът Ваня Драганова.


image0 (9K)