Община Септември е ощетена с 13 млн. лв., източени от 14 фирми

Рано сутринта в четвъртък над 50 маскирани полицаи влязоха в сградата на Община Септември.

[ad id=“225664″]

Служителите бяха изведени, а в последствие стана ясно, че се провежда акция под ръководството на Специализираната прокуратура във връзка с данни за извършени корупционни престъпления от страна на кмета на общината Марин Рачев. По-късно той бе изведен от сградата от полицаи и представители на Комисията за противодействие на корупцията.

Пред журналисти Марин Рачев обясни, че не е бил арестуван, а е съдействал на органите на разследването при извършването на процесуално-следствените действия в Общината и предстои да бъде разпитан. Той заяви, че вярва в правосъдието и в това, че ще бъде установена истината по случая, по който е разследван.

По-късно на брифинг в Общината говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че срещу Марин Рачев ще бъдат повдигнати 2 обвинения – за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодна сделка.

[ad id=“263680″]

„В разследването на Специализираната прокуратура има още направления, още сделки, за които се събират доказателства така, че вероятно обвинението срещу кмета на Община Септември ще се увеличи и като брой на изпълнителни деяния, и като брой на престъпления“, коментира тя.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев уточни от своя страна, че предмет на разследване ще бъде цялото родословно дърво на кмета, защото свързани с него фирми са управлявани, представлявани и собственост на втори братовчедки, съпруги и други негови роднини.

„През последните години фирми, свързани с кмета на община Септември, са получили обществени поръчки за над 13 млн. лева“, обяви Гешев.

От думите на прокурор Арнаудова стана ясно, че е изготвен списък с общини, за които е имало сигнали за злоупотреби, така че се очакват подобни акции и в други населени места. „Уверявам ви, че съвсем скоро ще се видим в друг град“, допълни Арнаудова.

През септември 2017г. срещу Марин Рачев бе повдигнато обвинение за това, че като едноличен търговец е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери – 115 106 лева, пише Агенция „Фокус“. По време на заседание по делото му през ноември жители на община Септември излязоха на протест пред сградата на Окръжния съд в Пазарджик срещу управлението на кмета. Част от исканията им бяха свързани с прозрачност и яснота как се харчат парите в Общината.
dunavmost.com


image0 (9K)