Обявиха подробности за ракетните удари срещу Сирия и ще има ли нови

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че ударът по Сирия е бил еднократен, но не са изключи нови военни акции в бъдеще.

Бъдещите удари ще зависят от способността на сирийския режим да използва химическо оръжие“, обяви шефът на Пентагона“, цитиран от CNN.

[ad id=“225664″]

Ракетните удари, които САЩ, Великобритания и Франция нанесоха призори срещу Сирия, са продължили общо 50 минути. Това съобщи телевизия „Ал Маядин“, позовавайки се на свой източник от сирийската армия. Сирийците твърдят, че системи им за противоракетна отбрана са успели да отблъснат атаката и да свалят голям брой от насочените ракети.

[ad id=“263680″]

По-рано телевизия „Ал Джазира“ предаде, че ракетите са поразили военното летище „Мезе“ в предградията на Дамаск, базата на противовъздушните сили в планината Касиун, както и базите на 41-а бригада на Специални сили и 105-та бригада на Републиканската гвардия.

„Ал Джазира“ твърди, че САЩ и съюзниците им са успели да бомбардират девет цели на територията на Дамаск, предградията му и останалите части в Сирия. По-късно обаче информационната агенция САНА опроверга обаче тази информация и обяви, че тя е преувеличена.

[ad id=“236993″]

Повод за ракетните удари станаха обвиненията, че силите на режима в Сирия са извършили атака с химическо оръжие срещу град, който доскоро беше под контрола на ислямистка групировка. Тези твърдения бяха огласени от радикални организации на мюсюлманите сунити. След това САЩ и други западни държави ги подкрепиха.

[ad id=“218001″]

Сирийският режим и неговите съюзници – Иран и Русия,  категорично отхвърлят твърденията за използване на химическо оръжие.  САЩ обаче твърдят, че разполагат с „видео и снимков материал“, който доказва, че наистина е била извършена атака с отровни вещества.


image0 (9K)