Окончателно: Парното поскъпва със 7%, а токът – с 2%. Протести пред централата на КЕВР

Докато КЕВР заседаваше, представители на Софийската градска организация на БСП, ПП „Движение за радикална промяна Българската пролет“  и жители на столицата излязоха на протест пред сградата на комисията.

[ad id=“225664″]

Средната цена на електрическата енергия се вдига с 2.03%. За ЧЕЗ повишението е с 1.75%. За електроразпределителното дружество ЕВН 1.82%, а за ЕНЕРГО-ПРО 2.78%. Това стана ясно на извънредна пресконференция на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов.

Средната цена на топлинната енергия скача със 7.33%, за топлофикация – 7.46%, за ЕВН Топлофикация Пловдив – 0.94%, за Енерджи Варна – 4.89%.

Цената включва едновременно и цената на електроенергията и мрежовите услуги. Увеличението за крайните потребители на природен газ ще бъде в рамките на 6.5%.

[ad id=“263680″]

В същото време докато КЕВР заседаваше, представители на Софийската градска организация на БСП, ПП „Движение за радикална промяна Българската пролет“ и жители на столицата излязоха на протест пред сградата на комисията.

Протестиращите носеха транспаранти с надписи „Убиват ни с тока, водата и парното“, „И за въздуха ли ще плащаме“, „ЧЕЗ на народа, не на шайката“, „Няма да плащаме на Гинка“ и други.

Велизар Енчев, лидер на „Българската пролет“, който също участва в протеста, заяви за news.bg, че оценява поскъпването на тока, топлата вода и парното като посегателство върху социалните права на българските граждани. Целта е всички ние да платим на Гинка Върбакова придобиването на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, посоми той.

Енчев обясни, че КЕВР вдига цените по радикален начин, в деня, в който се вдигат и пенсиите с 3.8%. Ако сумираме резултата с увеличението на природния газ с 10.81%, то на практика пенсиите вече са изядени наполовина, заяви Енчев.

Припомняме, че в края на юни стана ясно, че 10.81% ще е увеличението, което КЕВР определи за цената на природния газ на „Булгаргаз“. От дружеството поискаха 18% увеличение. Шефът на държавната комисия Иван Иванов увери пред медиите, че комисията използва всеки един механизъм, с който да защити обществения интерес и интересите на бизнеса.

[ad id=“238430″]

По-рано от БСП поискаха оставката на шефа на КЕВР. По думите на Корнелия Нинова сделката за ЧЕЗ е тъмна и задкулисна от началото до края.


image0 (9K)