ОЛАФ откри злоупотреби по два български проекта. Препоръча ЕК да си върне 11,7 млн. евро

ОЛАФ откри злоупотреби по два български проекта. Препоръча ЕК да си върне 11,7 млн. евро

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) откри злоупотреби по два български проекта, финансирани с европейски средства. Материалите са изпратени на българската прокуратура, а на Европейската комисия (ЕК) е препоръчано да си възстанови общо 11,7 млн. евро, става ясно от официално съобщение на ОЛАФ.

В първия случай става въпрос за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води, завършена през 2012 г. От европейската служба отбелязват, че тя “всъщност никога не е започнала да работи”.

“Съоръжението е предназначено да почиства и премахва замърсяването от отпадъчните води, а сега, вместо това, представлява риск за общественото здраве и околната среда”, посочват от ОЛАФ с уточнението, че са препоръчали на ЕК възстановяване на 4,8 млн. евро, с които е финансиран проектът.

Другият български случай, по който са засечени злоупотреби, отново е свързан с проект за водоснабдяване и отпадни води. Обект на това разследване са “пет големи договора за строителство и надзор в рамките на проекта”. То е започнало по анонимен сигнал.

ОЛАФ твърди, че са открити доказателства, според които по проекта “са били представени фалшиви документи по време на процедурата по възлагане”. В случая службата е препоръчала на ЕК възстановяване на 6,9 млн. евро.

Европейската служба за борба с измамите с европейски средства обаче не дава повече подробности както за изпълнителите на двата проекта, така и за местата, където те са били реализирани. Предстои българската прокуратура да прецени дали по тези случаи има достатъчно данни за образуване на досъдебни производства.

През юни ОЛАФ посочи в годишния си доклад за 2021 г., че България трябва да възстанови 30 млн.евро в европейския бюджет. Огромната част от тези средства са били част от финансиране за изграждане на къщи за гости.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)