Олимпийските игри бяха открити със зашеметяващо красива церемония

XXXI Летни олимпийски игри бяха открити на стадион „Маракана” в Рио де Женайро с невероятно красива и по бразилски цветна и танцувална церемония.
Действащият президент на Бразилия Мишел Темер и президентът на МОК Томас Бах обявиха игрите за открити, след което прозвуча националния химн на Бразилия в необичаен аранжимент – под акомпанимента на акустична китара в изпълнение на Паулиньо да Виола. Организаторите бяха обещали зрелищна церемония, която да възпее културното наследство и историята на Бразилия. Те надминаха очакванията на световната публика с прекрасните театрално-музикални ескизи от историята на страната.
В началото бяха танците за добре дошли и тези, символизиращ раждането на живота. След което бе отдадена почит на индианското наследство на Бразилия, горите и водите на Амазония и развитието на бразилската цивилизация. За няколко минути в различни етюди бяха представени различните етапи от многовековната миграция на различните етноси от португалците в началото, през африканските роби, до японците през XX век, които са неразделна част от многоликата бразилска нация в наши дни.
Германските преселници бяха почетени с най-успешния модел на световната модна сцена Жизел Бюндхен. Нейните родители са наследници на мигранти от Германия, които се заселили в Бразилия в края на XIX век.
Тричасовото представление бе изпълнено с музика, горещи латиноритми и танци, безкраен бразилски карнавал. Част от изпълнителите бяха самба певицата Елза Суарез, съпруга на футболната легенда Гаринча, 12-годишната рапърка МС София и певецът Каетану Велозу. В края на церемонията в средата на стадиона танцуваха 12 школи по самба.

България участва на игрите в Рио с 51 състезатели. Знаменосец на нашия отбор бе звездата на българската лека атлетика Ивет Лалова. Тя ще участва в спринтовете на 100 и на 200 м, като първият й старт в квалификациите на късата дистанция е на 12 август.

offnews.bg


image0 (9K)