Тровят ли децата ни и нас? Изтеглят спешно от магазините опасен сладолед и майонеза, една от фирмите е от Стара Загора

Близо месец след като отрече на българския пазар да има яйца, съдържащи токсичния препарат фипронил, вчера Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) обяви, че се натъкнала на склад, пълен със заразен яйчен прах.

Половин тон от опасния продукт бил внесен в България още през месец март. Той обаче бил вложен „в минимални количества“ (от 0.9 до 2.9%) при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза, които спешно се изтеглят от пазара. „Яйчният прах е доставен в един търговски склад, който го е „разпределил“ към две производствени фирми“, обясниха от министерството на земеделието. Фирмите, които са произвели продукти със заразения яйчен прах, са от София и Стара Загора. Връчени са им предписания за незабавно изтегляне от пазара на наличните партиди от продукти.

[ad id=“218548″]

Д-р Камен Николов, директор на Областната дирекция на БАБХ – София-град, заяви, че „почти всички“ количества вече са изтеглени. Оказва се обаче, че чак сега започва проверка на 2000 търговци. Те са клиенти на двете фирми, които са вложили в продуктите си опасния яйчен прах. На практика, от БАБХ все още не знаят – колко от продуктите все още са в магазините или са продадени. Те отказаха да огласят имената на двете фирми – производители. От здравното министерство били забранили.

[ad id=“232523″]

Николов от Агенцията по храните съобщи, че „партидата яйчен прах с фипронил е пристигнала у нас през март и до 18 август не се е знаело за отровата в нея“. От Европейския съюз ги предупредили за опасния продукт и чак тогава нашите „експерти“ разбрали за него. Междувременно, от 500 килограма – заразен яйчен прах, са останали само 65 килограма. Другите „са вложени“ в продукти, с които се хранят и много деца!


image0 (9K)