Опровержение на новината за подслушване на Вайбър, Уотсап, Месинджър, Скайп

Най-популярните приложения като WhatsApp и Viber например, гарантират криптиране на комуникацията от потребител до потребител, която е практически невъзможно да бъде разкодирана.
Новината, че Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ ще шпионира комуникацията между потребители в популярни чат приложения като Viber, Skype и Facebook Messenger, се оказа силно преувеличена.
Службата наистина е закупила софтуерен продукт за обработка и анализ на данни от мобилни устройства чрез обществена поръчка за близо 18 хил. лв. Неговата цел обаче не е да следи разговори от разстояние. Това става ясно от техническите изисквания, заложени в обявената обществената поръчка.
От дирекцията също опровергаха появилата се информация за масово подслушване на граждани, съобщава БНР.
Още в точка 1.1 е заложено изискването за „физическо“ копиране на данни от мобилни устройства, а в 1.11 – „да включва комплект кабели и накрайници за физическо и логическо анализиране на различни мобилни устройства“. Необходимо е също да може да се четат СИМ карти и карти памет, да има USB разклонител и да има възможност за извличане, визуализиране и анализ на SMS и MMS.
Всичко това подчертава, че не става дума за шпиониране чрез отдалечен достъп, а само за сваляне на информация директно от мобилните устройства, вероятно иззети като веществени доказателства.
Проследяването от разстояние, или тъй нареченото СРС, изисква инсталирането на шпионски софтуер, за който се изисква съдебно решение. А дали устройството ще прихване такъв, е въпрос на шанс, потребителска култура и ниска защита.
Наред с това, редно е да се отбележи, че най-популярните приложения като WhatsApp и Viber например, гарантират криптиране на комуникацията от потребител до потребител, която е практически невъзможно да бъде разкодирана.

image0 (9K)