Осигуряват ново финансиране за Светилището на нимфите и Афродита край Димитровград

Министерството на културата ще продължи да финансира проучванията на Светилището на нимфите и Афродита в община Димитровград, съобщи министър Вежди Рашидов при вчерашната си визита в Хасково. По време на 14 –тата дискусия от националната кампания „Да! На българската икономика” той посочи, че нимфинеумът е сред уникалните археологически обекти в хасковски регион, редом с Глухите камъни край Любимец и Александровската гробница, за чиято консервация и реставрация догодина ще бъдат отделени между 200-300 хиляди лева.

Светилището на нимфите и Афродита край димитровгадското село Каснаково се проучва от екипа на д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт с музей при БАН. През март тази година бяха представени и находките от римско време открити в Светилището през пследните четири години. Античното обручище, градено през ІІ – ІV в. е малка част от голямото имение на римлянина от тракийски произход Тит Флавий. Името е изписано на запазеният и до днес надпис над централния извор, за който се вярва че крие лечебна сила. Надписът гласи: „На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита”.

До момента в комплекса са открити 5 сгради, като две от тях въобще не са проучени. Данни за съществуването им е установено с геофизично проучване и заснемане на местността. Желанието на местната власт е да възстанови сградите в автентичен вид и да популяризира обекта.

Източник: dgnews.eu


image0 (9K)