Остри реплики между Турция и Гърция заради „Света София“

Турция и Гърция се размениха остри реплики в събота заради превръщането на катедралата „Света София“ в джамия, ден след първата мюсюлманска молитва в сградата. Гърция остро разкритикува това решение, знак за обтегнатите отношения между двете държави. В цялата страна камбаните на православните църкви звучаха траурно, съобщава „Ройтерс“.

„Гърция за пореден път показа своята враждебност към исляма и Турция“, реагира говорителят на турското външно министерство в изявление в събота. Министерството осъди също критиките на гръцкото правителство и членове на парламента, както и изгарянето на турски флаг в гръцкия град Солун.

Хиляди турци, включително президентът Реджеп Тайип Ердоган, се стекоха в джамията „Аясофия“ – турското име на „Света София“ – за първата петъчна молитва на 24 юли, след като държавният глава възстанови статута на джамия на сградата преди две седмици.

Открита тържествено през 537 г. от византийския император Юстиниан, базиликата „Света София“ („божествена мъдрост“) е превърната в джамия от османците през ХV век, преди да бъде превърната в музей с указ на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк през 1934 г.

Турският държавен съвет взе решение преди две седмици, че това правителствено постановление е незаконно, което позволява на Реджеп Тайип Ердоган да издаде нов президентски указ за възстановяване на статута на джамия на сградата.


image0 (9K)