Осъдиха крадците разбили и обрали читалище в старозагорско село

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Йордан К., на 26 години, и Сашо К., на 27 години. Те са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство за това, че през периода от 25 ноември 2016 година до 14 декември 2016 година на неустановена дата в село Оряховица, община Стара Загора, като извършители, в съучастие с Давиде М., като помагач, в условията на повторност при немаловажен случай, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот – разковаване на летви на прозорец и използване на моторно превозно средство, са откраднали чужди движими вещи – народни носии, ризи, ямурлуци, престилки, телефон и стар герб на България от дърворезба, всичко на обща стойност 2 788 лева, собственост на Народно читалище „Развитие 1918 г.“ село Оряховица.

[ad id=“225664″]

В хода на образуваното срещу Йордан К. и Сашо К. досъдебно производство е установено, че същите се срещнали с италианския гражданин Давиде М. в центъра на село Оряховица. Давиде М. споделил с обвиняемите Йордан К. и Сашо К., че по пазарите в Южна България много се търсят носии, ямурлуци, престилки и др. Йордан К. и Сашо К. знаели, че в читалището в селото се съхраняват такива носии – автентични и конфекция, и решили да извършат кражба. Те взломили прозорец на приземния етаж на читалището, проникнали в помещенията на горния етаж и отнели наличните носии, ямурлуци, престилки и др. Вещите изнесли на два пъти и натоварили в автомобила на Давиде М., който впоследствие ги продал по пазари в различни градове. Давиде М. дал на двамата обвиняеми малка част от финансовите средства, които получил от продажбата на вещите.

[ad id=“237001″]

Обвиняемият Йордан К. е криминално проявен и осъждан за престъпление от общ характер и горепосоченото престъпление е извършено в условията на повторност.

Обвиняемият Сашо К. е криминално проявен и осъждан за престъпление от общ характер и горепосочената кражба е извършена в изпитателния срок на предходно осъждане, отново за престъпление против собствеността.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Йордан К. и Сашо К. са извършили деянието, за което са привлечени като обвиняеми и съществува реална опасност да се укрият или да извършат друго престъпление. Взетата спрямо тях мярка за неотклонение може да се обжалва пред Окръжен съд-Стара Загора.

На 30 август 2017 година спрямо Давиде М. е било повдигнато обвинение за извършена кражба като помагач. Той не е осъждан и спрямо него е взета мярка за неотклонение „подписка“ със задължение да не се отклонява от местоживеенето си. Давиде М. е със статут на продължително пребиваващ у нас гражданин на ЕС.


image0 (9K)