Осъдиха трима за телефонни измами на стойност над 40 000 лева

Осъдиха трима за извършени телефонни измами в Стара Загора на обща стойност 40 470 лева.

От прокуратурата съобщават само техните инициали и възраст, както следва: Д.Г. на 50 г., В.А. на 48 г. и К.К. на 24 г.

Подсъдимият Д. Г. е осъден за това, че за периода от 17.12.2018 г. до 28.02.2019 г., в град Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, като извършител и в съучастие с неустановено при разследването лице, в качеството му на извършител, и с другите двама осъдени като помагачи, заблудил осем пострадали, че съдействат на полицията за залавянето на телефонни измамници, като се представял за служител на „Криминална полиция“ в МВР, следовател от Национална следствена служба и за Главен прокурор на Република България, като с това е причинил имотна вреда в големи размери – 40 470, 82 лева. По споразумение, одобрено от Районен съд-Стара Загора, на Д.Г. е наложено наказание от три години лишаване от свобода условно с пет години изпитателен срок.

Обвиняемите В. А. и К.К. са осъдени като помагачи на Д.Г. По споразумение, одобрено от Районен съд-Стара Загора, на В.А. и К.К. е наложено наказание от три години лишаване от свобода условно с пет години изпитателен срок, за всеки един от тях.

С определение на съда в полза на държавата са отнети шест леки автомобила: “Пежо 406“, “Опел Астра “, „Фиат Пунто“, „Мазда“, „Фолксваген Пасат“ и „Мерцедес C 270“, тъй като те са послужили за извършване на престъплението и представляват пряка и непряка облага, придобита от престъплението.

Пострадалите, измамени лица са на възраст от 63 до 72 години. Отнетите суми в размер на общо 40 470,82 лева са изцяло възстановени.

Определението на съда е влязло в сила и не подлежи на протест и обжалване.


image0 (9K)